Hlavní obsah

Rybníkáři na Žďársku zlikvidovali hnízda vodních ptáků, ornitologové zuří

Kvůli sečení rákosí na Pařezném rybníce na Žďársku byla zničena hnízda s vejci vodních ptáků a podle všeho rovněž mláďata, která v lokalitě vyvedl moták pochop. Případem se již zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Sečení provázela Rybníkářství Pohořelice, která získala rybník spolu s dalšími do pronájmu.

Foto: Vojtěch Kodet, Česká ornitologická společnost , ČTK

Jediné hnízdo, které nebylo zcela zničeno, bylo hnízdo motáka pochopa. Na hnízdě zůstala dvě nejmladší mláďata (na snímku).

Článek

Lokalita je přírodní památkou a evropsky významnou lokalitou a patří mezi nejvýznamnější hnízdiště vodních ptáků v oblasti.

„Zjistil jsem to pouze náhodou, když jsem 10. července projížděl kolem. Po zjištění, že zaměstnanci Rybníkářství Pohořelice nemají žádné povolení, jsem jako stráž přírody práce přerušil. Bohužel to již bylo ve fázi, kdy porosty byly posečené. Kolik mláďat a snůšek bylo zničeno, nelze přesně zjistit,“ vysvětlil předseda Pobočky České společnosti ornitologické na Vysočině Vojtěch Kodet, který působí v Agentuře ochrany přírody a krajiny.

Žatvou byla podle něj zničena hnízda potápky malé, labutě velké, poláka velkého, lysky černé či potápky roháče.

Foto: Vojtěch Kodet, Česká ornitologická společnost , ČTK

Sečení rákosin kolem Pařezného rybníku u Rudolce na Žďársku zničilo hnízda vodních ptáků

„Jediné hnízdo, které nebylo zničeno vysečením, bylo hnízdo ohroženého dravce motáka pochopa se dvěma mláďaty. Je ale pravděpodobné, že starší mláďata byla skrytá v porostech kolem hnízda a byla usmrcena při sečení,” popsal Kodet, podle něhož další ptáci lokalitu po vysekání porostů patrně opustili.

Akciová společnost Rybářství Pohořelice svou chybu přiznává. „Ano, došlo k této situaci. Bohužel jsme v tuto chvíli neměli informaci, že pro rybník existuje nějaké omezení. Nebyl to v žádném případě záměr, ale nedopatření,” citovala ČTK ředitele společnosti Romana Osičku.

Foto: Vojtěch Kodet; Česká ornitologická společnost

Po zásahu plavalo na hladině velké množství dospělých ptáků a mláďat, kteří přišli kvůli vysečení porostů o svůj úkryt.

„Teď si prověřujeme všechny rybníky, které máme od letošního roku v pronájmu, zda tam nejsou ještě další omezení, abychom se už do takových problémů nedostali,” řekl Osička.

Stačilo počkat

„Ačkoliv byli zaměstnanci přímo v terénu upozorněni, že způsob hospodaření v tomto chráněném území, které je zároveň evropsky významnou lokalitou, musí s orgány ochrany přírody projednat, neprojednali nic,“ tvrdí Kodet.

Podle ornitologů navíc stačilo se sečením rákosí posečkat o několik týdnů, až by byla mláďata vyvedena.

Případ převzala ČIŽP, která jej však bude komentovat až po skončení přestupkového řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám