Hlavní obsah

Petříček si zve na kobereček čínského velvyslance

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) se chce sejít s čínským velvyslancem. Důvodem jsou výroky, které zazněly z čínského ministerstva zahraničí směrem k vedení pražského magistrátu. Peking vzkázal, že vedení Prahy podkopává česko-čínskou spolupráci, a někteří jednotlivci proto nejsou čínským lidem vítáni.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Vzhledem k aktuálnímu vývoji se chci v nejbližším možném termínu setkat s čínským velvyslancem v ČR,” napsal na Twitter Petříček.

Poslední vzkaz z Číny pokračuje v duchu červnového zrušení turné orchestru PKF - Prague Philharmonia po Číně, které se mělo uskutečnit v září a v říjnu. Čína tehdy podmínila povolení k turné kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

„Považuji za nešťastné, že by politika měla zasahovat do kultury. Česká vláda nemá možnost ovlivňovat kroky demokraticky volené samosprávy. Věřím, že tomu rozumí i čínská strana,” uvedl Petříček.

Předtím Novinkám sdělil, že české ministerstvo zahraničí vede s čínskou stranou dialog v mnoha oblastech společných zájmů, ale nevyhýbá se ani citlivým tématům, jako je ochrana lidských práv. „Vůči Číně jsme otevření, ale také realističtí,“ uvedl Petříček.

Česko má podle něj zájem na rozvoji kvalitních vztahů s Čínou. „Jsme připraveni a přejeme si nadále naplňovat strategické partnerství, které obě země podepsaly v roce 2016. Podporujeme také kontakty obou zemí na regionální úrovni, tyto vztahy však ministerstvo zahraničí nemůže ze své pozice nijak ovlivňovat,“ napsal šéf české diplomacie.

Čínský velvyslanec Petříčkovy výzvy ingoruje

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min však respektem k českému ministrovi zahraničí neplýtvá. Když ho Petříček letos v lednu vyzval, aby ambasáda stáhla ze svého facebookového účtu sporné vylíčení velvyslancovy schůzky s premiérem Andrejem Babišem ohledně kauzy Huawei, ambasador ho prostě ingoroval.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslance Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Čang Ťien-min v komentáři na sociální síti popsal prosincovou neformální schůzku s premiérem a uvedl například, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí. Dále podle něj Babiš řekl, že varování NÚKIB týkající se čínských firem Huawei a ZTE se nezakládá na skutečnosti. Premiér označil velvyslancovo tvrzení za lež.

„Panu velvyslanci jsem sdělil, že by to bylo významné gesto, kdyby příspěvek na Facebooku čínská ambasáda stáhla,” prohlásil v lednu Petříček. Nic takového se však nestalo a příspěvek na Facebooku velvyslanectví Čínské lidové republiky visí dodnes.

Bartoš mluví o šikaně

Peking skrze své ministerstvo zahraničí ve středu do Prahy vzkázal, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a vedení města narušují česko-čínské vztahy. Jako protičínské akce ministerstvo zkritizovalo třeba zamýšlenou změnu sesterské smlouvy z roku 2016, z níž chce Praha vypustit bod o uznání jednotné Číny. Citu čínského lidu se údajně dotkly také další akce pražských politiků, které se týkaly Tibetu či kontaktů s Tchaj-wanem.

Hřib se proti tomu ohradil a podporu našel i u koaličních partnerů či stranického šéfa Ivana Bartoše. Bartoš Novinkám řekl, že politické tlaky ze strany Číny považuje za naprosto nevhodné. Zdůraznil, že Praha je řízena demokraticky volenou samosprávou a Česká republika je suverénní stát.

„Reakce čínské diplomacie na odstranění irelevantní a minulým vedením Prahy schválené klauzule o jedné Číně z partnerské smlouvy mezi dvěma městy Praha–Peking je nemístnou šikanou,“ prohlásil Bartoš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Primátorova pracovní cesta na pozvání Tchaj-wanu a posilování vztahů s Tchaj-pejí se podle Bartoše jistě přetaví ve společné projekty. „Na rozdíl od nerealizovaných slibů a investic ze strany Číny, o kterých tak často hovoří například prezident republiky,“ podotkl Bartoš.

Dodal, že cílem ani rolí pražského primátora není suplovat ministerstvo zahraničí nebo vytvářet alternativní zahraniční politiku. Podle něj to ale předvádí vláda a prezident.

„Takovou dvojkolejnost dnes naopak sledujeme v rozdílné prezentaci Hradu a vlády. Jsem rád, že Praha ve svých vztazích vystupuje suverénně a hrdě. Partnerství mají být rovnocenná, na to nesmíme zapomínat. A pokud je ze strany Číny vyvíjen tlak třeba právě v podobě výkřiků o narušování česko-čínských vztahů, o vyrovnané partnerství se nejedná,“ zhodnotil Bartoš.

Pražský hrad se Číny zastal. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček uvedl, že vedení Prahy poškozuje vztahy s ČLR zcela záměrně a poškozuje tak zájmy České republiky.

Výběr článků

Načítám