Hlavní obsah

Vodáci si pivo nedají ani letos, poslanci nestihli změnu projednat

Novinky, Klára Beranová

Jet na vodu a osvěžit se během cesty například pivem či dvěma nebude ani letos možné. Poslanci nestihli na poslední schůzi před prázdninami odhlasovat zákon o mírné toleranci alkoholu v krvi u vodáků a cyklistů. Odmítli návrh, aby zákon projednali již na páteční schůzi.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Vodáci na Vltavě

Článek

Na poslední schůzi před prázdninami měli poslanci hlasovat o zákonu, díky kterému by byla vodákům a cyklistům tolerována hranice půl promile alkoholu v krvi. Pro přednostní jednání bylo pouze 75 z 161 přítomných.

Původní novela zákona umožňovala požití alkoholu pouze u vodáků, tu vrátil Senát do Poslanecké sněmovny v květnu tohoto roku. Požadoval vztažení zákona i na cyklisty.

Zákon se ale netýká všech vodáků stejně, v případě kánoí a raftů se omezení alkoholu týká zadáka, háček může mít alkoholu v krvi více.

Alkohol ke sportu nepatří, tvrdí ČSSD i KDU-ČSL 

Proti zákonu se postavili dříve poslanci z ČSSD i KDU-ČSL. „My v ČSSD si myslíme, že alkohol v krvi není dobré řešení. Jsme spíše proto, aby byly sankce přísnější,“ uvedl dříve místopředseda strany Jan Hamáček.

Podle KDU-ČSL si musí sportovci vybrat. „Buď budou sjíždět vodu, nebo pít alkohol. Není dobré podpořit senátní vratku ani původní návrh. Nepodpoříme alkohol ani u vodáků, ani u cyklistů,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Zákon pro slušné lidi 

Pozměňovací zákon podpořila zejména ODS, TOP 09, STAN a SPD.

Poslanci z ODS věří, že ho uvítají hlavně slušní lidé. „Cyklisté, kteří znají míru, mohou pokračovat v jízdě po jednom pivu. Ti, kteří míru neznají, se stejně zákonem řídit nebudou,“ uvedl Miloš Vystrčil z ODS.

Kromě novely zákona o alkoholu u vodáků a cyklistů nestihnou poslanci projednat také například změnu otevírací doby obchodů větších než 200 metrů čtverečních o státních svátcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám