Hlavní obsah

Bez ústupku, bez výsledku. Jednání u Zemana posun nepřineslo

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Prezident Miloš Zeman neustoupil - nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a neustoupil ani šéf ČSSD Jan Hamáček, který na demisi trvá. Čtvrteční schůzka i za účasti premiéra Andreje Babiše tak skončila bez výsledku. Další setkání se plánuje na 12. července. Babiš chtěl přesvědčit prezidenta, aby Staňka z funkce odvolal.

Záznam: TK po schůzce Andreje Babiše a Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem Video: Novinky

 
Článek

Jednání skončilo asi po hodině a půl. Na následující tiskové konferenci Hamáček vypadal bojovně, zatímco premiér Babiš spíše unaveně. „Informovali jsme pana prezidenta o důvodech, proč by měl vyhovět nominaci ČSSD na post ministra kultury, kterou jsem mu doručil podle zvyklostí. Pan prezident se k nominaci pana Šmardy definitivně nevyjádřil,“ řekl po jednání premiér Babiš.

Dodal, že další schůzka se uskuteční 12. července, kdy se má sejít prezident s Hamáčkem a se Staňkem.

„Z mého pohledu ta dnešní schůzka žádný výsledek nepřinesla,“ pronesl Hamáček s tím, že podle koaliční smlouvy má ČSSD nárok na pět ministerstev, ale nemůže rozhodovat o svých ministrech. „Jsem připraven jednat, ta věc je závažná,“ zdůraznil šéf ČSSD.

Uvedl, že v polovině července svolá mimořádné jednání předsednictva strany, kam půjde s jasným názorem, jak dál postupovat. Svůj názor ale chce nejdříve říct vedení strany. „Nevnímám to tak, že bychom byli o krok blíž ke konci vlády,“ prohlásil k tomu Babiš. Hamáček doplnil, že je „menším optimistou“.

Babiš chtěl prezidenta přesvědčit o změně. „Chci prezidentovi vysvětlit, že máme koaliční smlouvu a já se chovám podle ní a že jsem nominací pana Šmardy vyhověl panu Hamáčkovi. Chci mu vysvětlit, že když si ho soc. dem. přeje, tak jeho nejmenování ohrožuje stabilitu vlády. Požádám ho, aby mně i předsedovi ČSSD vyhověl,“ uvedl ve čtvrtek před jednáním Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo.

Premiér odmítá, že by měl na prezidenta podat kompetenční žalobu.

Návrh na změnu na postu ministra kultury vzešel od Jana Hamáčka, který po schůzce s Antonínem Staňkem oznámil, že ministr podá demisi ke konci května. Tu na Hrad donesl premiér. Důvodem demise byl způsob, jakým Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zdůvodnil to tím, že dělali chyby v hospodaření.

Foto: twitter Jiří Ovčáček

Premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a šéf ČSSD Jan Hamáček v Lánech.

Miloš Zeman demisi však zatím nepřijal s tím, že mu Ústava neurčuje, dokdy ji má přijmout, a nechal se slyšet, že velmi silně pochybuje o tom, že se nový kandidát a místopředseda soc. dem. Michal Šmarda někdy ministrem stane.

Šmarda v rozhovoru pro Právo uvedl, že pokud to situaci pomůže, tak se kandidatury vzdá.

Celý spor se tak ve čtvrtek v poledne pokusí Babiš s Hamáčkem u Zemana vyřešit. Pokud se to nepodaří, tak soc. dem. hrozí odchodem z vlády. V případě, že vládu opustí všech pět ministrů za ČSSD, tak podle koaliční smlouvy musí podat demisi i ti za ANO nebo z ANO. Otevřená by poté byla cesta k předčasným volbám.

Otázkou ale je, zda by všichni ministři z ČSSD a ANO demisi skutečně podali nebo zda by Miloš Zeman takové demise vůbec přijal, jelikož již dříve uvedl, že na předčasné volby podle něj nedojde.

Schůzka se měla původně uskutečnit v úterý večer, ale na žádost premiéra kvůli jeho účasti na summitu v Bruselu byla přesunuta. Soc. dem. z počátku trvala na vyřešení sporu do konce června, ale ustoupila a čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám