Hlavní obsah

Voják skočil do jezu pro topící se rodinu. Nevím, jestli bych to dokázal, ocenil ho Opata

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za záchranu lidských životů ocenil náčelník generálního štábu Aleš Opata v pátek čtyři členy české armády. Četař Tomáš Neškodný skočil do jezu pro čtyřčlennou topící se rodinu, tři příslušníci 26. pluku zase vytáhli muže ze zavřeného auta, poté co ho postihl infarkt.

Foto: ČTK

Generál Opata předává cenu Tomáši Neškodnému za záchranu tří životů.

Článek

„Přestože jsem dobrým plavcem, nejsem si zcela jist, zdali bych něco takového dokázal,“ řekl Neškodnému Opata.

Voják skočil letos v červnu do jezu U Karáska na řece Blanici, kde se topila čtyřčlenná rodina. „Všechny držela voda na jednom místě, a tak bylo těžké se k nim dostat. Další člen rodiny mi hodil do vody lano, s jehož pomocí se mi podařilo vytáhnout matku a dvě děti na břeh,“ sdělil Neškodný.

Otce rodiny ale začal mezitím odnášet proud pryč. „Když se mi podařilo vytáhnout na břeh i jeho, začali jsme s kolemjdoucím resuscitovat. Bohužel bylo již pozdě,“ komentoval situaci Neškodný.

Muž v bezvědomí

Náčelník Opata předal cenu také třem příslušníkům 26. pluku - desátníku Tomáši Vaňkovi, četařce Nikole Egidové a četaři Tomáši Svobodovi. Ocenil je za záchranu muže, kterého postihl v květnu na parkovišti u dálnice D1 infarkt.

Vojáky, kteří na parkovišti zastavili, upoutal muž v autě zaparkovaném dvě parkovací místa od nich. „Mysleli jsme si, že spí, ale pak jsme si všimli, že pocukává hlavou. Nereagoval ani na zaťukání, ani na oslovení,“ uvedl Vaněk.

Spolu s kolegy si pak všiml modrých úst a zamodralých prstů. „Vytáhli jsme ho ven a poskytli mu první pomoc,“ popsal Vaněk.

Vůz stál na parkovišti před jejich příjezdem více než dvě hodiny, nikdo si ale muže dříve nevšiml. „Za tu dobu tam projde hrozně moc lidí. Auto stálo ještě přímo u dveří,“ komentoval událost Vaňka s tím, že poskytnout první pomoc by měl umět každý.

Reklama

Výběr článků

Načítám