Hlavní obsah

Rebelie v Babišově vládě: Ministři ČSSD nehlasovali pro rozpočet

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na obzoru se rýsuje další koaliční rozpor. Problémem je tentokrát státní rozpočet na příští rok. Vláda sice v pondělí schválila základní parametry rozpočtu, ale ministři ČSSD se při hlasování zdrželi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Hamáček a Andrej Babiš na schůzi vlády. Archivní foto.

Článek

„Vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu, ale ministři soc. dem. se hlasování zdrželi,” oznámil na tiskové konferenci šéf soc. dem. a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ač podle něj ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) věnovala přípravě rozpočtu hodně času, nelíbí se mu financování rozpočtů ministerstev, které má v gesci ČSSD.

„Ten rozpočet komplikuje samotné fungování resortů,” zdůraznil Hamáček. Konkrétně jde o ministerstvo vnitra a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Hamáček by si představoval víc peněz na platy policistů a hasičů. Podle něj by jinak hrozil odchod zkušených policistů.

Chybí 11 miliard, tvrdí Maláčová

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové v rozpočtu jejího resortu chybí 11 miliard korun. „Každá mince má dvě strany. Stejně tak je to i s návrhem rozpočtu na rok 2020. Na jedné straně chvályhodný nárůst výdajů na důchody a rodičák, na druhé chybějících 11 miliard pro další zranitelné skupiny. Tenhle návrh proto nemůžu podpořit,“ napsala v pondělí Maláčová na Twitter.

Na tiskové konferenci uvedla, že například na sociální služby by chtěla přidat tři miliardy korun. „V návrhu na příští rok se počítá s částkou, která je shodná pro tento rok, a vidíme, že už letos je to problém. Vidím tam požadavek pro tři miliardy korun,” řekla Maláčová.

Není to reálné, opáčila Schillerová

Schillerová konstatovala, že ji mrzí, že ministři soc. dem. rozpočet nepodpořili. „V tom návrhu předběžného rozpočtu se odrážejí všechny priority jako vyšší důchody, rodičovský příspěvek i karenční doba,” jmenovala Schillerová.

Požadavky ČSSD nepovažuje za reálné. „Budeme muset rozhodnout, co budou naše priority,” zdůraznila šéfka státní kasy.

Finální podobu rozpočtu budou ještě ministři se Schillerovou ladit během léta. Rozpočet musí vláda schválit a poslat do Sněmovny do konce září.

Kabinet v pondělí schválil pouze základní parametr rozpočtu a střednědobý hospodářský výhled na příští tři roky. Stát by měl příští rok hospodařit se schodkem 40 miliard korun.

Návrh rozpočtu kritizuje především pravicová opozice, deficit se ale nelíbí ani komunistům, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerují. Podle KSČM by měl být schodek příští rok 30 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám