Hlavní obsah

Děti a vnuci emigrantů budou moct snadněji získat české občanství

Novinky, zpe
Praha

Pro děti a vnuky emigrantů z Československa bude zřejmě snazší získat české občanství. Návrh Senátu ve středu ve třetím čtení schválila Sněmovna. Novelu o státním občanství nyní dostane horní komora parlamentu k potvrzení svého souhlasu. Předlohu musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro novelu hlasovalo 166 poslanců napříč politickým spektrem, proti se postavili poslanci SPD, komunisté se zdrželi.

Návrh má umožnit Čechům a jejich dětem a vnukům, kteří před rokem 1989 ztratili české občanství, aby ho mohli získat zpět prohlášením.

„Jedná se o děti Čechů, kteří se československého občanství nikdy nezřekli, jedná se o lidi vzdělané, kteří se nebojí změny a dokážou se postarat sami o sebe. Vždy cítili sounáležitost s ČR a v cizině nám dělali dobré jméno,“ hájil návrh v dolní komoře senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Podle něj se často stává, že jedna rodina měla děti s českým občanstvím a zároveň děti bez českého občanství.

Zájemci o české občanství by k prohlášení museli přiložit doklad prokazující datum a způsob pozbytí českého nebo československého občanství jednoho z rodičů nebo prarodičů. Nyní mohou nabývat občanství jen lidé, kteří československé nebo české občanství pozbyli před účinností vládní novely. Zákon vylučuje tuto možnost například pro slovenské občany s ohledem na rozdělení Československa. Zdroj: ČTK

Stejnou úpravu navrhovalo ministerstvo vnitra už v roce 2013. Sněmovna ji ale tehdy z vládní předlohy vyškrtla. Poslanci tehdy argumentovali tím, že k českému občanství by se mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky.

Reklama

Výběr článků

Načítám