Hlavní obsah

Nemocnice nebudou mít výjimku z registru smluv. Sněmovna odmítla návrh Senátu

Praha

Veřejné nemocnice budou muset zveřejňovat údaje o cenách léků v internetovém registru smluv. Poslanci v úterý odmítli pozměňovací návrh Senátu, který chtěl, aby nemocnice měly výjimku. V registru musí zveřejňovat smlouvy podniky s většinovou účastí státu. Platí to i pro ČEZ či České dráhy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

Senátoři upozorňovali na to, že veřejné nemocnice budou muset údaje zveřejňovat, ale soukromé takovou povinnost mít nebudou. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ale prohlásil, že plošná výjimka není potřeba.

Poukázal na to, že jednotkové ceny jsou zpravidla označovány za obchodní tajemství, takže je nelze poskytnout podle informačního zákona a neuveřejní se ani v registru smluv. Senátor Jaroslav Malý (za ČSSD) ale označil takový postup za „českou uličku“, kdy se smlouva zveřejní se začerněnými údaji.

Poslanecká novela ruší výjimku ze zveřejňování smluv pro státní nebo polostátní firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Patří mezi ně právě ČEZ nebo České dráhy. Zároveň pro ně ale stanoví mírnější režim zveřejňování dohod, jako už má například národní podnik Budějovický Budvar.

Nebudou muset zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. Mírnější režim míří obecně na firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu.

Zákon o registru smluv se vztahuje například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od předloňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám