Hlavní obsah

Členové ODS v Šestajovicích zrušili svou buňku a míří ke Klausovi, Fiala to teď neřeší

Aktualizováno

Občanští demokraté v Šestajovicích u Prahy rozpustili svou stranickou buňku, důvodem je nesouhlas s vyloučením poslance Václava Klause mladšího z ODS. Členové místního sdružení chtějí pokračovat v novém politickém subjektu Trikolora hnutí občanů, který Klaus mladší zakládá. Předseda ODS Petr Fiala to zatím neřeší, na dotaz reagoval, že je nyní zaměstnán problémy kolem střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala s Václavem Klausem ml. na tiskové konferenci. Archivní foto z dubna 2016.

Článek

Na zrušení šestajovického sdružení se v pondělí usnesl místní sněm. Jeho členové tímto formálním krokem začali naplňovat své rozhodnutí ukončit působení v ODS a pokračovat jako celek ve vznikající straně Václava Klause mladšího.

Šéf ODS nicméně zůstává v klidu. „Teď řeším problémy občanů České republiky, kteří mohou přijít o stamilióny kvůli střetu zájmů premiéra Babiše. Až to bude vyřešeno, rád se vyjádřím ke konkrétním otázkám na členy ODS,“ řekl Fiala.

Kupku jejich odchod nepřekvapil

Předseda středočeské organizace Jan Skopeček řekl, že ho mrzí odchod jakéhokoliv člena. „Na druhou stranu nevidím zatím žádný masový odliv ze středočeské ODS, co se týče uvažované strany Václava Klause mladšího,” uvedl. Stranu podle něj opouštějí jen jednotlivci, zároveň se hlásí noví zájemci o členství.

„Protože je osobně znám, nepřekvapuje mě, že šest členů místního sdružení Šestajovice opouští ODS. Jejich proruské názory, ale i jejich vlastní volební výsledky v obci nebyly pro ODS dobrou vizitkou,” uvedl na Twitteru místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle tiskové zprávy členy šestajovické buňky přivedla k odchodu dlouhodobá nespokojenost s tím, že se ODS pod vedením Fialy posouvá do politického středu. Tuto nespokojenost prý v uplynulých letech tlumila naděje, že se ve straně zformuje konzervativní křídlo. K tomu se místní sdružení snažilo přispět politickou, přednáškovou i publikační činností.

„Vyloučení Václava Klause mladšího tuto naději pohřbilo a následná reakce předsedy strany na přijaté protestní usnesení utvrdila členy v názoru, že dnešní ODS už je jinou stranou než tou, do které vstupovali a kterou dlouhých 28 let volili," uvedli straníci.

Odliv hlasů?

„Tisková zpráva je rovněž reakcí na medializované výroky vedení ODS v tom smyslu, že vyloučení Václava Klause mladšího členy ani příznivce ODS nezajímá a že se neprojeví sebemenším odlivem hlasů," dodali.

V posledních komunálních volbách získala šestajovická ODS, která kandidovala proti sdružení nezávislých kandidátů, necelých dvanáct procent hlasů a jeden mandát v zastupitelstvu z celkových jedenácti.

Klause vyloučilo z ODS vedení strany v polovině března. Podle Fialy o tom jednomyslně rozhodla výkonná rada, která mu vytkla mimo jiné dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, veřejné útoky na členy sněmovní frakce a další straníky, podporu kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách a výroky, které nejsou v souladu s programem strany.

Sněmovna poté v polovině dubna Klause odvolala z postu předsedy školského výboru. Po Klausově odvolání opustila poslanecký klub ODS a později i stranu Majerová Zahradníková. Odůvodnila to tím, že jí dlouhodobé směřování stranické politiky nebylo příjemné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám