Hlavní obsah

Česko by mohlo unii vracet 450 milionů korun, píše se ve zprávě EK

Česko by mohlo do rozpočtu EU vracet kolem 450 milionů korun dotací, které čerpal holding Agrofert. Vyplývá to z návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK), podle něhož je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Dál má na firmu vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. Celý dokument zveřejnily na webu Hospodářské noviny a Aktuálně.cz, Seznam.cz, Info.cz a Deník N.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Premiér Babiš v rozhovoru pro sobotní vydání deníku právo trvá na tom, že není ve střetu zájmů, žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude. Opozice žádala, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal.

Česká strana se bude moci ke zjištěním vyjádřit, komise podle toho může materiál ještě upravit.

Babiš v únoru 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů své firmy do svěřenských fondů. Audit se zaměřuje na dobu před tímto okamžikem a po něm. Podle médií návrh zprávy uvádí, že premiér dva svěřenské fondy ovládá, přes ně má dál vliv i na Agrofert a současně má přímý vliv na rozdělování peněz z EU.

Dokument popisuje jednotlivé dotační případy i chyby v nich. Českým úřadům pak vytýká, že nezajistily účinnou kontrolu. Prověřování mají na starosti ministerstva financí a pro místní rozvoj. Podle médií firmy Agrofertu využívaly díry v kontrolním systému a žádaly třeba o dotace na inovace, které ale už fungovaly v jiných podnicích holdingu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pátek uvedla, že česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu. To má trvat měsíc. Na vyjádření má ČR dva měsíce, dodala Schillerová. Podle ministerstev auditní dokument ještě není konečný a návrh je důvěrný.

Reklama

Výběr článků

Načítám