Hlavní obsah

Babiš: Jsem šokován. Česko žádné dotace nebude muset vracet

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš je šokován auditem Evropské komise, který podle Hospodářských novin uvádí, že Babiš je ve střetu zájmů a Agrofert z jeho svěřenského fondu musí vrátit dotace od roku 2018. Premiér Novinkám řekl, že žádné zákony neporušuje. Rozhodl se vystoupit na plénu Sněmovny a ke kauze se vyjádřit.

ZÁZNAM: Jednání poslanecké sněmovny 31.5. 2019Video: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

„Zase tady máme hysterii Babišem,” zahájil Babiš svůj projev na plénu Sněmovny. Vzápětí zopakoval to, co Novinkám napsal v SMS zprávě.

„Obecně jsem byl informován, že návrh auditní zprávy dorazil do České republiky. Rovněž jsem byl informován, že se jedná o návrh předběžný a do uzavření procesu je tedy zpráva považována za důvěrnou,“ uvedl pro Novinky Babiš.

Ke zveřejnění auditu vyzývají všechny opoziční strany.

„Neporušuji ani české ani evropské zákony. Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma,“ prohlásil Babiš. Zdůraznil, že to není pravda.

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Zpráva o auditu je podle premiéra pouze předběžná a bude důkladně analyzována. Podle něj se k auditu vyjádří ministerstvo financí i ministerstvo pro místní rozvoj.

Zásadně odmítá. „Budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů. Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet. Není k tomu důvod,“ napsal Novinkám Babiš.

Česká republika má podle něj dva měsíce na to, aby se vyjádřila. „To stanovisko zároveň odmítám. Udělám všechno pro to, abych bojoval proti těmto dezinformacím,” řekl směrem k auditu Evropské komise.

Premiér Andrej Babiš o dotacích pro AgrofertVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám