Hlavní obsah

Archeologové našli unikátní, stříbrem zdobenou sekeru z dob Velké Moravy

Hradec Králové

Archeologové na Královéhradecku se v pátek pochlubili nálezem unikátní, stříbrem zdobené železné sekery. Pochází zřejmě z období raného středověku. Nález jim v květnu předal spolupracovník Muzea východních Čech v Hradci Králové. Sekeru našel muž pomocí detektoru kovu.

Foto: Králové Hradci v Čech východních Muzeum, ČTK

Detail nalezené sekery

Článek

Sekera byla nalezena na pomezí Královéhradecka a Jičínska. Archeologové přesné místo nezveřejnili z obav před vydrancováním naleziště. Předpokládají, že tam mohou být i další nálezy.

"Zajímavé je na ní především to, že je tauzovaná (zdobení kovu kovem) stříbrem. Předběžně nález datujeme do 9. století našeho letopočtu, tedy do období Velké Moravy. Podobný nález z území naší republiky zatím neznáme. Dosud se nepodařilo nalézt analogie ani z území střední Evropy," řekl hradecký archeolog Ondřej Herčík.

Foto: Králové Hradci v Čech východních Muzeum, ČTK

Unikátní sekera zdobená stříbrem pochází zřejmě z 9. století.

Tento typ sekerky je sice pro období a oblast Velké Moravy typický, ale žádná nebyla takto zdobená. "Právě ta výzdoba je neobvyklá," uvedl Herčík.

Sekera je široká okolo tří a dlouhá 12 centimetrů. Nejvýraznějším výzdobným motivem jsou ptáci na těle sekery, další výzdoba je po obvodu nástroje. "Pomocí rentgenových snímků jsme zjistili také zdobení v oblasti tuleje, která je zatím skryta pod vrstvou koroze. Sekera je nyní u našich konzervátorek, kde ji odborně ošetří a uvedou do stavu, kdy bude možné s ní dále odborně pracovat," řekl Herčík.

Foto: Králové Hradci v Čech východních Muzeum, ČTK

Sekera je zdobená stříbrem a pochází zřejmě z období Velké Moravy.

Nálezce sekeru objevil na poli bez pomocí detektoru kovu. Šlo o izolovaný nález. Vědci se domnívají, že mohla pocházet z nedalekého orbou narušeného raně středověkého pohřebiště. "Typově jde o zbraň, ale díky výzdobě to lze považovat i za jakýsi sociální odznak. Ten, komu sekera patřila, mohl mít ve společnosti speciální postavení," dodal Herčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám