Hlavní obsah

Poslanci chtěli hlasovat o EET, nakonec řešili Agrofert, Babiše a dotace

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek pokračovali v hlasování o elektronické evidenci tržeb (EET). Hodlali se probrat zbývajícími 600 pozměňovacími návrhy. Informace o výsledcích auditu Evropské komise kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) však hlasovací maraton dopoledne přerušila. Když Babiš po svém proslovu opustil Sněmovnu, bylo jednání po několika dalších vystoupeních přerušeno a jednací den skončil.

ZÁZNAM: Jednání poslanecké sněmovny 31.5. 2019Video: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

K novele zákona o EET, která rozšiřuje evidenci na drobné podnikatele a živnostníky, se sešlo přes 800 pozměňovacích návrhů. Z toho jich 700 předložil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Sněmovna už o EET hlasovala celé středeční dopoledne. Poslanci se ale prokousali pouze jednou třetinou pozměňovacích návrhů a k hlasování nedospěli ani v pátek.

Vládní novela reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek. Nově by měli tržby evidovat například řemeslníci, lékaři či advokáti.

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby či vodné a stočné. Snížení sazby se původně mělo dotknout i řezaných květin, to ale vláda nakonec nenavrhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám