Hlavní obsah

Češi mají odvoleno, na výsledky si budou muset počkat

• Aktualizováno

V Česku skončily v sobotu odpoledne volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti byly otevřené v pátek odpoledne a pak v sobotu od 8 do 14 hodin. Dění NOvinky sledovaly on-line. Výsledky s ohledem na evropský charakter voleb budou známy až v neděli před půlnocí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Česku se konají volby do Evropského parlamentu.

Článek

14:00 - Hlasování v Česku skončilo a začíná sčítání. Výsledky však mohou být zveřejněny až v neděli po skončení hlasování ve všech zemích EU.

12:18 - Zájem o volby do Evropského parlamentu není ani v sobotu příliš vysoký. V krajích je účast nejčastěji mezi 15 a 21 procenty, v Praze kolem 30 procent.

10:52 - Internet se baví údajným kódovaným vzkazem Pirátů směrem k premiérovi Andreji Babišovi. První písmena povolání prvních devíti kandidátů strany dává dohromady pozdrav "Bureši čau".

10:21 - „Volby jsou důležité kvůli tomu, že stojíme na křižovatce z hlediska budoucnosti podoby Evropské unie - zda bude Evropa silnější a integrovanější nebo naopak nastane proces oslabování,” řekla novinářům zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se úřadu ujme za tři týdny.

Podle Čaputové se v těchto eurovolbách staly silným prvkem protievropské síly. Za důležité označila, aby se lidé zúčastnili hlasování, a vyjádřila přesvědčení, že tentokrát Slovensko nebude z hlediska účasti na chvostu unijních zemí. Vrcholní slovenští politici - prezident, šéf parlamentu i premiér - již ve středu v televizních projevech vybídli obyvatele země, aby volby do EP neignorovali.

08:24 - Překvapením voleb do Evropského parlamentu v Irsku by mohla být Strana zelených se ziskem až tří ze 13 mandátů. Podle irských médií to vyplývá z výsledků průzkumu provedeného u hlasovacích místností, které se uzavřely v pátek ve 22:00 místního času (23:00 SELČ). Irové podle všeho v souběžně konaném referendu schválili uvolnění pravidel pro rozvody.

08:16 - Volební komisaři po uzavření volebních místností ve 14:00 hlasy pro jednotlivé kandidáty spočítají a odešlou Českému statistickému úřadu. Ten se zveřejněním výsledků bude muset počkat do nedělních 23:00, až skončí hlasování i v dalších zemích EU. Nejdéle se bude čekat na Itálii.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

08:11 - Hlasování už v 6:00 SELČ začalo v Lotyšsku, o hodinu později na Slovensku a na Maltě. V těchto zemích na rozdíl od Česka, které má jako jediné z unijní osmadvacítky dva volební dny, hlasování skončí už večer.

O přízeň voličů se uchází 841 kandidátů, které nominovalo rekordních 39 stran, hnutí nebo jejich koalic. Zvoleno ale může být jen 21 adeptů na europoslance. V pátek se účast pohybovala zhruba od deseti do 20 procent.

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman volí Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám