Hlavní obsah

Zaorálek z KLDR: Nečekáme, s čím přijdou Američané

Právo, ada

První kontakty se severokorejskými politiky mají za sebou členové sněmovního zahraničního výboru při své pětidenní cestě do Pchjongjangu. Navzdory námitkám části české pravice má návštěva podle šéfa výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) význam.

Foto: Novinky

Lubomír Zaorálek

Článek

„Smyslem naší cesty je jak získání co nejvíce informací o dění v zemi, které můžeme sdílet v rámci EU, ale také tlumočit náš postoj k situaci, kdy ztroskotala hanojská jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem,“ řekl Právu Zaorálek v telefonickém rozhovoru z hlavního města KLDR. V delegaci jsou s ním Michal Ratiborský, Karla Šlechtová (oba za ANO) a Jaroslav Holík (SPD).

Podle Zaorálka, který zemi navštívil v roli šéfa české Sněmovny už před čtrnácti lety, je na první pohled patrná určitá změna jak v uvolněnějším přístupu k cizincům v běžném životě, tak při jednáních. „Z našich prvních debat se zástupci výboru Nejvyššího lidového shromáždění vyplynulo, že sice vinu za ztroskotání únorových rozhovorů o denuklearizaci a sankcích přisuzují USA, ale stojí o další jednání,“ popsal debatu.

Podle něj je hlavním poselstvím české delegace vyzvat Severokorejce k aktivnějšímu přístupu. „Podle nás je chybná pozice čekat do konce roku, s čím přijdou Američané, ale je potřeba vytvořit nějakou důvěru a přijít s konkrétní představou,“ řekl Zaorálek s tím, že klíčová je deeskalace napětí a nikoli návrat do minulosti. „To není jen naše pozice, ale i evropská,“ dodal.

Výběr článků

Načítám