Hlavní obsah

Ministr kultury Staněk rezignuje

Právo, Novinky, ren, kab
Aktualizováno

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se chystá rezignovat. Potvrdil to předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Staňkův konec bude znamenat sedmou změnu pro kabinet Andreje Babiše za 11 měsíců fungování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

„Ministr kultury Antonín Staněk mě o své rezignaci k 31.5. informoval. Jeho rozhodnutí respektuji a děkuji mu za jeho práci. Za současné vyostřené situace však rezort potřebuje uklidnit a nový impuls. Jméno nového ministra kultury oznámím na konci května,“ napsal Právu Hamáček.

Se Staňkem se v úterý 28. května setká prezident Miloš Zeman. Příští čtvrtek půjde na Hrad i předseda ČSSD Jan Hamáček. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Staněk čelí kritice především za způsob, jakým odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zdůvodnil to tím, že dělali chyby v hospodaření.

„Nevěřil jsem, že najde odvahu toto udělat,” řekl České televizi Soukup.

Staněk čelil nařčení, že Fajta odvolal na nátlak Hradu. Několik tisíc lidí z řad kulturní obce i veřejnosti následně podepsalo petice vyzývající Staňka k odchodu.

Ministr čelil kritice i řad svých straníků, jeho působení řešilo i užší vedení ČSSD. Staněk situaci sice ustál, grémium ho ale vyzvalo, aby zklidnil situaci v resortu.

„Nerozptýlil ale moje pochybnosti o způsobu řešení těch personálií. Považuji to za chybu. Proto jsme přijali usnesení, aby uklidnil situaci,” prohlásil tehdy místopředseda strany Roman Onderka.

Reklama

Výběr článků

Načítám