Hlavní obsah

Starostové chtějí zrušení zákona o zdanění církevních restitucí, obrátí se na Ústavní soud

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostové podávají k Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o zdanění náhrad církevních restitucí. Jde podle nich o narušení principu právního státu, kdy stát poškozuje právo subjektů obecně, nikoliv pouze církví. V tom se liší od návrhu, který připravují lidovečtí senátoři a míří především na obranu církví. Lidovci v úterý oznámili, že získali 38 senátorských podpisů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

Zdanění náhrad církevních restitucí schválila v dubnu Sněmovna především hlasy ANO, ČSSD a KSČM, a přehlasovala tak senátorské veto. Zákon začátkem května podepsal i prezident Miloš Zeman. Církve by tak podle zákona měly hradit daň z peněžitých náhrad za majetek nevydaný v restitucích od příštího roku.

„Bylo zřejmé, že tento zákon je z mého pohledu protiústavní. Jde nám o principy právního státu. Nejde o to, jestli dotčeným subjektem jsou církve, ale o to, že je poškozováno něčí právo,“ řekl za Starosty na úterní tiskové konferenci senátor Zdeněk Hraba.

Reagoval tak na další návrh, který k Ústavnímu soudu chtějí podat lidovci, kteří se ve svém návrhu zabývají především obranou církví.

„Náš návrh je jednodušší. Zaměřujeme se spíš na spravedlnost náhrad jako takových. Myslíme, že ta jednoduchost návrhu může být ku prospěchu věci. Nejde tady o žádný závod s lidovci,“ doplnil předseda STAN Vít Rakušan.

Restituční zákon schválený za bývalé vlády premiéra Petra Nečase (ODS) počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Pro podání návrhu musí mít senátoři nejméně 17 podpisů a počítají s podpisy všech 19 členů senátorského klubu. Návrh by podle Hraby chtěli podat na přelomu května a června.

Stížnost připravovanou lidovci podepsali kromě senátorů KDU-ČSL i zástupci ODS, ČSSD a klubu Senátor 21. Šéf strany Marek Výborný postup STAN označil za „tříštění sil”.

Svůj vlastní návrh na zrušení zákona připravují i poslanci ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám