Hlavní obsah

Hřib po protestech zatrhl plán, aby autobusy v Praze stavěly jen na znamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha se rozhodla upustit od zavedení autobusových zastávek na znamení. Plán koordinátora dopravy, společnosti Ropid, s nímž se počítalo od léta, zatrhl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Žena se na zastávce seznamuje s novými jízdními řády. Ilustrační foto

Článek

„Oslovilo mě velké množství starších lidí a lidí se zdravotním znevýhodněním s obavou, že by se jim mohla ztížit doprava po Praze,” citoval server Aktuálně.cz primátora.

Na Hřiba se počátkem týdne kvůli plánu zavést veškeré autobusové zastávky na znamení, obrátila otevřeným dopisem Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP), které vadilo, že s ní návrh nebyl konzultován.

„Jsme překvapeni, že tento návrh nebyl s námi konzultován, protože je zcela proti koncepci odstraňování bariér ve veřejné hromadné dopravě,” uvedl předseda NRZP Václav Krása. Nevidomí by podle něj například nezjistili, zda se blíží jejich spoj.

Úspora až pět milionů

Zavedení všech zastávek na znamení by dopravnímu podniku mohlo přinést roční úsporu až pět milionů korun. Každé zastavení a rozjezd autobusu vyjde podle návrhu na zavedení tohoto opatření na jednu korunu.

Komplikace by zastávky na znamení mohly způsobit lidem, kteří by třeba kvůli nepříznivému počasí čekali v neprůhledném přístřešku a řidič by jej neviděl, nezastavil by a zastávkou projel. Nebylo by ani možné doběhnout autobus, protože by nezastavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám