Hlavní obsah

Brno se chystá na pochod radikálů. Vyhněte se centru, radí lidem policie

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Na středeční večer svolala do Brna demonstraci Národní a sociální fronta. Proti radikálům se chystají demonstrovat i antifašisté z iniciativy Brno blokuje. V pohotovosti budou stovky policistů a strážci zákona doporučují, aby se lidé večer raději centru města vyhnuli.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vedle speciální pořádkové jednotky budou v akci i jezdci na koních, psovodi se služebními psy, dopravní policisté, cizinečtí policisté a další. Nezastupitelnou roli při těchto akcích mají také policisté z Antikonfliktního týmu. Nasazeni budou i kriminalisté v civilním oděvu,“ popsal připravovaná opatření policejní mluvčí Pavel Šváb. Situaci bude monitorovat i vrtulník.

Národní sociální fronta svolala své příznivce na pochod s pochodněmi. Účastníci se mají sejít na Zelném trhu a v 19 hodin chtějí vyrazit ulicemi Orlí a dále Masarykovou, Nádražní, Hybešovou, Václavskou a Křížovou až na Mendlovo náměstí.

V 17 hodin se na Dominikánském náměstí sejdou antifašisté, kteří chtějí čelit pochodu radikálů nenásilnou a zábavnou formou. Akci nazvali „Kdo si hraje, nehajluje“. Jejich pochod vyrazí z Dominikánského náměstí ulicí Dominikánskou na Šilingrovo náměstí a odtud Husovou ulicí k Nádražní.

Spolu s policisty budou přítomní i zástupci radnice Brno-střed, kteří by akce mohli v krajním případě i rozpustit. „Všem účastníkům shromážděním doporučujeme, aby dbali pokynů organizátorů a v případě nutnosti zákroku, pokud nebude shromáždění probíhat bez narušení zákona, i zasahujících policistů. Lidé, kteří nebudou muset na exponovaná místa, udělají lépe, když se jim vyhnou. Pokud nebude zbytí, měli by se rovněž držet striktně pokynů policistů a zdržet se protiprávního jednání,“ dodal Šváb.

Před dvěma lety prošlo městem 150 radikálů a sešlo se i 300 jejich odpůrců. Několikrát musela při potyčkách zasahovat policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám