Hlavní obsah

Spalničkami od počátku roku onemocnělo již 479 lidí, počty nových případů začaly klesat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nových případů onemocnění spalničkami začaly v posledních týdnech klesat. Hygienici prozatím evidují 479 případů, přičemž v minulém týdnu jich přibylo 13. Plyne to z informací ministerstva zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Spalničky

Článek

V minulém týdnu přibylo nejvíce nemocných v Jihočeském kraji (4), v Praze (3) a Středočeském a Moravskoslezském kraji (2). Ještě v březnu přitom lékaři zaznamenali během jediného týdne i více než pět desítek nových případů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již dříve avizoval, že v letošním roce by se počty nakažených mohly vyšplhat až na 1000.

Spalničky jsou šestkrát nakažlivější než chřipka. K přenosu dochází kapénkami od nemocných osob, vzácně i vzduchem nebo bezprostředně kontaminovanými předměty. Nemoc se projevuje vyrážkou, horečkami, zánětem spojivek, rýmou a kašlem. Vyrážka se nejprve objeví v záhlaví a za ušima a následně přechází na obličej, krk, břicho a končetiny.

Komplikace se objevují u jednoho z pěti případů a patří mezi ně zápal plic, zánět středního ucha nebo encefalitida vedoucí k postižení centrálního nervového systému.

Očkování spolehlivě funguje v případě aplikace dvou dávek vakcíny. Pokud je proočkovanost populace alespoň 95 procent, funguje podle lékařů tzv. kolektivní imunita. Tu zejména v posledních letech narušují rodiče, kteří nenechávají své potomky očkovat, případně očkování odsouvají. Pokud nefunguje kolektivní imunita, může se nemoc velmi rychle šířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám