Hlavní obsah

V letošním roce bude až 1000 případů spalniček, odhaduje ministr Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) počítá s tím, že do konce letošního roku by počet nakažených spalničkami mohl stoupnout až k tisíci. V neděli to uvedl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. Do pátku už bylo v zemí evidováno 366 případů spalniček, což je více než za celý loňský rok. Jen za poslední týden přibylo 60 nemocných.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

Za celý loňský rok bylo evidováno 207 případů spalniček. Podle hygieniků se v současnosti spalničky už vyskytují ve všech krajích kromě Karlovarského.

Epidemie zatím probíhá nejsilněji kromě Prahy také v Plzeňském, Moravskoslezském a Pardubickém kraji. V posledním zmiňovaném spalničky také dočasně vyřadily ze služby přes 75 hasičů, kteří na školení přišli do styku s nakaženým kolegou a kteří nemají dostatečně vysoké protilátky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v OVM uvedl, že počítá s výraznějším nárůstem počtu nemocných: „Předpokládám, že v tomto roce se můžeme dostat k hranici tisíce pacientů, tak jak ten nárůst probíhá,“ řekl.

Hlavním důvodem epidemie spalniček je nízká proočkovanost lidí v populaci, kdy někteří lidé odmítají očkování a část rodičů jej odkládá do vyššího věku dítěte. Doporučená dolní mez proočkovanosti je 95 procent, epidemie se pak objevují, pokud proočkovanost poklesne pod 90 procent. Už v roce 2017 přitom podle statistik ministerstva zdravotnictví proočkovanost u vakcín proti spalničkám poklesla na 83,54 procenta.

„Někdo si pod spalničkami představuje pouze to, že dítě má jen nějaké červené skvrnky, ale už se moc nemluví o komplikacích s nimi spojených, že může být zápal plic, že může být i slepota a že jsou státy, kde se umírá na spalničky. Například na Madagaskaru zemřelo už tisíc pacientů,“ varoval ministr.

Hrozí i návrat záškrtu

Podle poslance a lékaře Bohuslava Svobody (ODS) se problém týká i dalších nemocí, jako je záškrt. „Můj otec, praktický lékař, nosil trvale v kapse takový troakar, kterým, když se dítě dusilo, mu probodl krk, aby mohlo dýchat, jinak by zemřelo. My se dostáváme u záškrtu zase k těm hraničním hodnotám proočkovanosti a co to bude znamenat? Budeme zase nosit punkční jehly a probodávat našim dětem krk,“ varoval.

Pomoci zvýšit proočkovanost plánuje ministerstvo zdravotnictví návrhem zákona, podle kterého by se odškodňovali rodiče dětí, které po povinném očkování budou mít vážné zdravotní následky. V pondělí jej Vojtěch plánuje přednést na jednání vlády, předpokládá se, že by návrh měl hladce projít i ve Sněmovně. Podle Svobody ODS návrh podpoří, v diskuzi se podobně vyjádřila i bývalá poslankyně a stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková.

Výše odškodnění by se měla řídit občanským zákoníkem. Celkové náklady by podle ministra neměly převýšit 100 milionů korun. K povinnému očkování se už před třemi lety vyjádřil i Ústavní soud, podle kterého právě chybí mechanismus na odškodnění újmy způsobené očkováním. Svoboda v OVM zmínil, že se komplikace vyskytují jen u necelého jednoho procenta všech očkovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám