Hlavní obsah

Česká poušť vydrží ještě týden, s květnem se blíží deště, slibují meteorologové

Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude teplé a suché počasí posledních dní kulminovat v příštím týdnu, v jeho závěru ale přijde citelné ochlazení a nižší teploty pak budou panovat i v následujícím období. Přijít by také měly dlouho očekáváné srážky, které by mohly na některých místech být i vydatnější, uvedli v sobotu meteorologové.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkově by mělo být období od 22. dubna do 19. května s teplotami kolem dlouhodobého normálu, předpokládá dlouhodobý výhled ČHMÚ.

„V prvním předpovědním týdnu se očekává nezvykle teplé počasí,“ uvádějí meteorologové. Nejteplejším dnem příštího týdne má být čtvrtek, kdy odpolední maxima vyšplhají až k letním 25 stupňům.

„Ochlazení se dostaví ke konci týdne, kdy odpolední teploty klesnou místy až o 10 °C,“ konstatuje výhled.

Poté bude následovat o něco chladnější týden a v prvních dvou květnových dekádách se bude udržovat počasí s teplotami odpovídajícími pro tuto roční dobu.

Průměrná teplota pro období od 22. dubna do 19. května je 12,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2000, kdy průměr činil 16,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 7,8 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1980.

Vyprahlou zemi skropí déšť

ČHMÚ připomíná, že už několik týdnů panuje na území ČR výrazné sucho, za uplynulých 31 dnů spadlo v průměru jen kolem 6 mm srážek.

„Toto suché počasí by mělo v nadcházejícím týdnu skončit. Na začátku týdne se srážky budou objevovat jen ojediněle, v závěru týdne se už objeví na celém území a místy by mohly být i vydatnější,“ uvádějí meteorologové.

Četnější srážky očekávají i v dalších týdnech, úhrny se mají pohybovat se nad normálem nebo kolem hodnot normálních pro toto roční období. „Období od 22. dubna do 19. května jako celek z pohledu srážek by mělo být také slabě nadnormální nebo normální,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 54 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 1998, kdy meteorologové naměřili 17 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1962 s úhrnem 108 milimetrů, tedy 108 litrů na metr.

Dlouhodobý výhled není předpovědí konkrétních hodnot na jednotlivé dny, ale spíš předpokladem celkového charakteru počasí v následujících čtyřech týdnech z hlediska průměrných teplot a úhrnů srážek. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Anketa

Jste rádi, že má pršet?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
Celkem hlasovalo 8459 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám