Hlavní obsah

Na Náchodsku otevřeli unikátní hasičské cvičiště za 57 milionů

Právo, Ludmila Žlábková

Pád do studny, rozbitá lanovka, zlomená noha v nepřístupném terénu nebo požár v panelovém domě. Na tyto i další typy zásahů budou moci hasiči cvičit v novém lezeckém polygonu, který byl v pátek otevřen v Učilišti požární ochrany ve Velkém Poříčí na Náchodsku.

Nový výcvikový polygon pro hasiče ve Velkém PoříčíVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Polygon nebude určen jen profesionálním hasičům, ale nově se zde budou zdokonalovat také dobrovolní hasiči a zástupci dalších složek záchranného systému. Z původně 140 vyškolených osob ročně nám nyní stoupne kapacita až na 500 osob,“ pochlubil se ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje František Mencl.

Výcvikové plochy jsou nejen uvnitř, ale i na vnějším plášti výcvikové budovy. Ta přišla na více než 57 milionů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hasičský výcvikový polygon ve Velkém Poříčí

Hasičští instruktoři se pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou v Poříčí připravují už od roku 2002. Sloužily jim dva výcvikové trenažéry - lešeňový s umělou lezeckou stěnou a příhradové stožáry vysokého napětí.

„Kapacitně však už neumožňovaly rozšíření odborné přípravy. Také byly umístěny v exteriéru, nebyly chráněny či kryty před výkyvy počasí,“ upozornil Mencl.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Nový výcvikový polygon ve Velkém Poříčí budou využívat profesionální i dobrovolní hasiči.

Uvnitř nového zařízení se nachází kromě lezeckých stěn i speciální vybavení pro simulace zásahů ve velmi specifických podmínkách. Jeho součástí je třeba cvičná studniční šachta.

„Jsou to imitace stavebních součástí, kanalizace, ale i stísněných přírodních prostor, které připomínají například jeskyně, přičemž se dá část bezpečně zaplavit. Je to tak nejbezpečnější forma výcviku, protože se zde nachází vstupy, které můžeme využít v případě jakýchkoliv problémů. Navíc je prostor pod kamerovým systémem,“ upřesnil vedoucí Učiliště požární ochrany Tomáš Saifrt.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hasičský výcvikový polygon ve Velkém Poříčí

Dalším jedinečným prvkem polygonu je systém příček, které dohromady tvoří labyrint. „Ten se dá kdykoliv podle požadavků horizontálně i vertikálně přeskupit, čímž se nám podařilo docílit unikátní variability celého prostoru,“ doplňuje Saifrt.

Na střeše zase může probíhat například simulace zásahů při silném větru nebo přívalech sněhu.

Polygon je svého druhu v celé Evropě unikátní především díky své variabilitě. Jeho inspirací bylo podobné zařízení blízko francouzského Grenoblu, v Poříčí jej však vylepšili o vlastní nápady. Některé prvky si dokonce navrhovali zdejší hasičští instruktoři sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám