Hlavní obsah

Sněmovní konference s britským recidivistou nebude

ČTK, zr
Praha

Ve Sněmovně měl v pátek s přednáškou vystoupit britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson, několikrát trestaný za napadení, podvody či pohrdání soudem. Byl pozván na konferenci Rodina a její práva v 21. století, organizovanou poslancem Milanem Pourem (ANO) a senátorkou Jitkou Chalánkovou (nezávislá). Konference ale nakonec nebude.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Aktivista Stephen Yaxley-Lennon, který si nechává říkat Tommy Robinson, na probrexitové demonstraci v Londýně.

Článek

Pour ji ve čtvrtek večer, po ostré kritice na adresu Robinsonovy účasti, zrušil. Mezi kritiky se předtím zařadil i britský velvyslanec v České republice Nick Archer.

Robinson byl několikrát ve vězení, podle britských médií mimo jiné za napadení policisty při potyčce Robinsona s jeho tehdejší přítelkyní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poslanec Milan Pour (ANO)

Robinsona do Česka pozval Pour. „Bude zajímavé si v Česku vyslechnout názory pana Robinsona,“ uvedl poslanec ANO Deníku N. Hnutí ANO se ale od konference distancovalo. „Takový koncept konference není v pořádku, řekla serveru mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek sice akci schválil, ale v tu dobu podle mluvčí o účasti Robinsona nevěděl.

Na konferenci měl kromě Robinsona vystoupit také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který se stýká s kontroverzním ruským nacionalistickým spolkem Noční vlci, německý poslanec za protiimigrantskou stranu AfD Petr Bystroň nebo lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který ovšem v průběhu čtvrtka svou účast zrušil.

Chalánková nejdříve ČTK napsala, že se konference účastní kvůli tématu norské sociální služby Barnevernet, kterému se dlouhodobě věnuje. „Za sebe mohu říci, že jsem přijala účast kvůli svému bloku a účasti pana konzula Kowalského,“ sdělila. Polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského norské úřady v únoru vyhostily. Kowalski se angažoval v případech dětí, jež odebíral norský Barnevernet. Stejně jako Zdechovský však i Chalánková svou účast ve čtvrtek odvolala.

Robinson dříve šéfoval krajně pravicové Anglické obranné lize (EDL). Tato organizace, vzniklá kolem fotbalových hooligans a napojená na neonacisty, se zaměřuje na protiislámské demonstrace.

Robinson byl také členem krajně pravicových stran BNP a BFP a podílel se na založení britské protiislámské organizace Pegida UK. V současnosti je poradcem šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Britský aktivista byl v minulosti opakovaně odsouzen za napadení a podvody a také za vyhrožování nebo držení padělaných dokladů. Naposledy byl odsouzen za pohrdání soudem. Podle obžaloby porušil Robinson, který se sám označuje za novináře, úřední embargo na zveřejňování informací ze soudu týkajícího se hromadného znásilnění.

Robinson zveřejnil videozáznam z jednání, ačkoli média nesměla s ohledem na oběti o průběhu procesu informovat. Odvolací soud loni rozsudek nad Robinsonem zrušil, nařídil nové líčení a aktivistu propustil na kauci.

Reklama

Výběr článků

Načítám