Hlavní obsah

Přes 80 tisíc českých dětí se nenaočkovalo proti spalničkám

Novinky, Jan Martinek

Proočkovanost proti spalničkám nadále klesá, a to k hraničním hodnotám. Podle nejnovějších dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nebylo v roce 2017 očkováno 80 578 dětí, přestože je očkování povinné. V roce 2016 to bylo jen 16 418 dětí.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stále více a více lidí nenechává své děti proti spalničkám očkovat, právě proočkovanost dětí je přitom klíčová pro zamezení šíření nemoci.

„Proočkovanost nyní klesla na 93 procent. V Praze, kde je nejvyšší koncentrace nákazy, je až 86 procent. Takové číslo už populaci nechrání, je na hranici hazardu se zdravím a životy lidí,“ varovala ve středu ve Sněmovně předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková (ANO).

Adámková dále upozornila na to, že spalničky jsou obecně považovány za málo nebezpečnou chorobu, ale opak je pravdou.

„Spalničky jsou velmi závažné onemocnění, které s sebou přináší řadu komplikací. Například spalničkový zápal plic, který je velmi nebezpečný u jedinců s narušenou imunitou, nebo zánět mozku,“ řekla Adámková. Varovala také, že v případě těhotných představuje nákaza velké riziko pro vyvíjející se plod.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výskyt spalniček v ČR v roce 2019

Celoživotní imunitu proti spalničkám má jen ten, kdo je prodělal, ani očkování nechrání stoprocentně: objevily se případy nakažených, kteří byli očkováni dokonce dvakrát.

Spalničkami od začátku roku onemocnělo už více než 366 lidí, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) může být letos nemocných až tisíc.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.
Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Anketa

Nechali jste své děti očkovat proti spalničkám?
Ano, důsledně
53,2 %
Jen z povinnosti
8,1 %
Ne
38,7 %
Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám