Hlavní obsah

Velvyslancem v Německu by se měl stát Tomáš Kafka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým velvyslancem v Německu by se měl stát Tomáš Kafka, který nyní na ministerstvu zahraničí stojí v čele odboru států střední Evropy. Příští rok by měl vystřídat Tomáše Podivínského. Podle ČTK nemá s Kafkovým jmenováním problém ani prezident.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Tomáš Kafka na archivním snímku

Článek

Devětačtyřicetiletý Podivínský, který byl v minulosti i ministrem životního prostředí, české velvyslanectví ve spolkové republice vede od ledna 2015. Běžné čtyřleté období, na které jsou velvyslanci vysíláni, tedy skončilo letos v lednu.

U českých diplomatů v Berlíně je ale obvyklé, že na postu zůstávají déle. Například předchůdce Podivínského a nynější ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák zde byl velvyslancem zhruba osm let.

Hrad nemá problém

Diplomata Kafku, který už v letech 1991 až 1995 na berlínském zastoupení působil jako kulturní atašé, podle informací ČTK na post velvyslance navrhlo ministerstvo zahraničí. Hrad s ním nemá problém, i když prezident Miloš Zeman jinak nemá zrovna nejlepší vztahy se šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem. Nominaci Kafky, kterou oficiálně nikdo komentovat nechce, musí ještě posvětit vláda.

Kafka, který už šéfoval české ambasádě v Irsku, na ministerstvu zahraničí působí od roku 1991 a Německu se opakovaně věnoval. Například v letech 1998 až 2005 vedl Česko-německý fond budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám