Hlavní obsah

Ochránci přírody ručně válčí na Pálavě s borytem

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálava

Asi dvaadvacet hektarů svahů Pálavy na Břeclavsku je ohroženo žlutě kvetoucí rostlinou. Nejedná se o řepku, ale jejího příbuzného. Boryt barvířský, nepůvodní druh, ohrožuje staré porosty vápencového bradla u Mikulova.

Foto: Jiří Kmet/Správa CHKO Pálava

Tak vypadá boryt barvířský, který trápí Pálavu.

Článek

„Boryt barvířský je rostlinou dvou tváří. Na jedné straně je to užitečný pomocník, protože rostlina s antiseptickými účinky se už v dávné minulosti užívala k léčení ran a vředů, zároveň to dříve byla velmi významná komodita v barvířství,“ uvedl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

„Je to ale zároveň nepůvodní druh, který ohrožuje vzácná teplomilná společenstva vápencových svahů Pálavy. V posledních letech se na Děvíně šíří expanzivně a bez pomoci dobrovolníků se při jeho likvidaci neobejdeme,“ dodal.

Je to nepůvodní druh, který ohrožuje vzácná teplomilná společenstva vápencových svahů Pálavy

Podle šéfa ochranářů je jediným receptem na řešení problému invazivní dvouleté rostliny její ruční vytrhávání. Úspěch je přitom podmíněný opakováním po dobu několika let po sobě.

Ochránci přírody proto chystají akci, která má pomoci přírodě. Borytobraní se letos uskuteční již ve čtvrtém ročníku. Premiéru mělo v květnu roku 2016, kdy ve spolupráci s ochránci přírody z Prostějova 25 lidí ručně vytrhalo boryt na půldruhém hektaru.

O rok později ke stejné části přidali dalších šest hektarů. Dva dny je čistila stovka dobrovolníků. V loňském roce za pomoci četných dobrovolníků zmizel boryt z bezmála patnácti hektarů. Na části již podruhé, půldruhého hektaru absolvovalo dokonce třetí očistu od cizího druhu.

Chystají brigády

„Máme zájem o brigádníky, ochotné pomoci s trháním. Veřejné borytobraní chystáme na sobotu 27. dubna a na následující sobotu 4. května,“ řekl Kmet. Zájemci se mohou registrovat i prostřednictvím internetu.

Boryt barvířský je žlutě kvetoucí brukvovitá rostlina, příbuzná třeba řepky či hořčice. Za dva roky existence každý exemplář vyprodukuje velké množství odolných semen. Rozšířena je ve Středomoří a jihozápadní Asii.

U nás roste především v teplejších oblastech středních a severních Čech, zejména na skalách podél železnic a řek, na jižní Moravě v okolí Brna a na Mikulovsku. Místy se chová invazně – na Pálavě a na Radobýlu u Litoměřic. Zarůstají jí železniční náspy, nádraží, úvozy cest a podobně.

Pálava je k pramalé radosti ochránců přírody místem, kde se borytu daří. Hojně se vyskytuje na jihovýchodních strmých svazích Děvína, kde vytlačuje stepní flóru – například pálavský klenot, kosatec nízký.

Ještě v roce 2004 byl boryt na Děvíně minimálně zastoupen. Dnes je ho tolik, že v době květu tvoří z dálky viditelné žluté skvrny podobné polím s řepkou. Aktuálně zasažená plocha borytem je více než 22 hektarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám