Hlavní obsah

Meteorologové zvýšili výstrahu před větrem a přidali varování před vzestupem hladin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v neděli zvýšili výstrahu před silným větrem. Platí od odpoledne do pondělního rána pro celou republiku. V nárazech bude vítr dosahovat na horách rychlosti až 125 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Kvůli vydatným srážkám a tání sněhu budou v neděli rychle stoupat hladiny řek na jihozápadě republiky.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Maximální nárazy větru v období 10. března 13:00 až 11. března 13:00 podle čtyř předpovědních modelů z 9. března

Článek

Jihozápadní až západní vítr začne znovu zesilovat v neděli po poledni. Největší intenzity by měl podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosahovat v neděli večer a v noci na pondělí.

Nárazy se budou pohybovat od 90 do 110 kilometrů v hodině, na horách může jít o nárazy o rychlosti až 125 kilometrů v hodině.

Slábnout bude vítr až v průběhu pondělí. Výstraha začne platit v neděli ve 14 hodin a skončí v pondělí v 9:00.

„Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek,” upozornili meteorologové.

Na první až druhý stupeň povodňové aktivity mohou vystoupat toky v povodí Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice, uvádí výstraha.

„Hladiny řek budou prudce stoupat během celé neděle. Kulminace očekáváme v noci z neděle na pondělí,” doplnili meteorologové. Varování před vzestupem hladin platí do pondělních 13:00 v Jihočeském a Plzeňském kraji.

Anketa

Způsobilo vám nynější větrné počasí nějaké škody na majetku?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám