Hlavní obsah

Lanovku na Sněžku zastavil silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko)

Horní úsek lanovky na Sněžku se také v neděli kvůli silnému větru nerozjel. Nepojede zřejmě ani v příštích dnech. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu je v provozu. Řekli to zástupci lanovky. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Záznam: Sněhové zpravodajství 3.3. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

"Horní úsek na Sněžku nepojede podle předpovědi do úterý včetně. První úsek na Růžovou horu bude snad bez omezení," řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Na Sněžce byla ráno mlha, minus dva stupně Celsia, pocitová teplota minus 8,5 stupně Celsia a vítr dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Podle meteorologů by měl vát silný vítr po většinu dne.

Horní úsek se nerozjel ani v sobotu ráno. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky pěšky asi 2,5 kilometru.

Na hřebenech Krkonoš je 220 centimetrů sněhu

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů, druhý 260 metrů.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 220 centimetrů sněhu a platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech by mělo dnes mrznout. Horská služba Krkonoše dnes také vydala upozornění před zledovatělým terénem.

V nižších polohách pod 1000 metrů nad mořem je sněhová pokrývka podmáčená vlivem deště a hrozí tam laviny z mokrého sněhu. V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám