Hlavní obsah

Teploty vystoupají k 20 stupňům, pak se ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek bude suverénně nejteplejším dnem tohoto týdne. Nejvyšší teploty budou šplhat k hranici 20 stupňů a dá se očekávat i přepisování historických tabulek s rekordy. V závěru týdne se nicméně ochladí, zatáhne a přes území Česka budou přecházet četné frontální systémy.

Záznam: Sněhové zpravodajství 28.2.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Čtvrtek, kdy končí meteorologická zima, bude nejteplejším dnem letošního února. Jasná obloha a teplé západní proudění dostanou odpolední maxima ke 14 až 18 stupňům.

Zajímavé bude sledovat, jak si povedou stávající teplotní rekordy. „Rekordní zápis v pražském Klementinu je z roku 1903 a má hodnotu 14,2 stupně Celsia. Vůbec nejtepleji bylo v únoru v roce 1994. V Českém Krumlově tam 27. února naměřili 22 stupňů,” připomněla Honsová.

Vysoké teploty vezmou za své již v průběhu noci na pátek. S přibývající oblačností se objeví srážky, které budou v polohách nad 800 metrů a později k ránu již od 600 metrů nad mořem sněhové. Přes den bude nejčastěji zataženo či oblačno s ranními minimy mezi 6 a 2 stupni a nejvyššími teplotami v rozmezí 7 až 11 stupňů.

V sobotu bude oblačné počasí s přeháňkami pokračovat. Na východě v polohách nad 400 metrů nad mořem se může jednat o srážky sněhové. Ranní teploty v sobotu klesnou na 4 stupně až 0. Přes den bude od západu ubývat oblačnosti a odpoledne se dostanou na 4 až 8 stupňů.

Další frontální systém přejde přes naše území v neděli. I nadále bude převážně zataženo až oblačno s občasným deštěm či přeháňkami, které mohou být v polohách nad 800 metrů sněhové. Ráno se teploty budou pohybovat mezi 4 stupni a 0, přes den se vyšplhají na 8 až 12 stupňů.

Velkou oblačnost s deštěm či přeháňkami očekávají meteorologové i příští týden. V pondělí se se budou teploty pohybovat mezi 12 a 16 stupni, v dalších dnech se ustálí v intervalu 7 až 11 stupňů.

Výběr článků

Načítám