Hlavní obsah

Regulujme a zdaňme prostituci, hned bude na obědy pro školáky, navrhují Piráti

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ve středu představil návrhy, kterými by se mělo regulovat poskytování sexuálních služeb. Michálek prohlásil, že kdyby stát stanovil pravidla pro prostituci, do státní kasy by na daních přitekla až jedna miliarda korun, která by zaplatila obědy pro 100 tisíc dětí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

Počet lidí, kteří poskytují sexuální služby, se podle Michálka odhaduje na 10 až 18 tisíc a často jsou mezi nimi matky samoživitelky. Ročně se v odvětví protočí nejméně osm miliard korun.

„Dnes je poskytování služeb legální a trpěné, ale jsou kriminalizované jevy jako kuplířství a obchod s lidmi. Kluby a priváty v Česku existují, ale často neoficiálně,“ podotkl Michálek.

Stát by měl podle něj přestat zavírat oči a ministerstvo vnitra by mělo vypracovat zákon, který by prostituci reguloval. „Omezilo by to šedou ekonomiku a zdravotní rizika. Stát by na tom získal jednu miliardu korun, která by dokázala zaplatit obědy pro 100 tisíc dětí, když se teď hledají ty peníze,“ podotkl Michálek.

Prvním krokem je podle něj vypovědět Úmluvu o potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950. Návrh na vypovězení předloží do Sněmovny.

Regulaci podpořili poslanci ODS, ANO i ČSSD

„Úmluva z roku 1950 říká, že prostituce neexistuje. To není pravda. Navíc v roce 1950 nebyla ta rizika tak veliká, HIV se rozšířilo až o třicet let později. Musíme udělat něco pro to, abychom zabránili propuknutí infekce,“ podpořil Michálka Bohuslav Svoboda z ODS. Piráti mají podporu také od Heleny Válkové z hnutí ANO či Petra Dolínka z ČSSD.

V případě, že Česká republika úmluvu vypoví, je podle Michálka na řadě ministerstvo vnitra. „Tohle je věc, která se musí politicky projednat. Očekáváme, že bude diskuze na základě tezí, které jsme vypracovali,“ uvedl Michálek.

Teze, které Michálek představil, říkají, že zákon by měl regulovat prostituci podobně, jako je tomu v Rakousku, Švýcarsku nebo Nizozemsku. Sexuální služby by měly být legální a trpěné, ale měly by být podřízeny určitým omezením a kontrole.

Poskytovatelé služeb by měli mít podle Michálka jednoduchou možnost upravit svůj status v rámci systému daní a pojištění. Na poskytování sexuálních služeb by se podle Michálka mělo hledět jako na nezávislá povolání stejně jako u herců nebo tanečníků.

Anketa

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?
Ano
83,3 %
Ne
15,3 %
Nevím
1,4 %
Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám