Hlavní obsah

ANO znovu zvolilo Babiše předsedou. Sto procent tentokrát neměl

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Žádné překvapení. Andrej Babiš zůstává předsedou hnutí ANO, které před osmi lety založil. Na nedělním sněmu, který se koná na pražském Chodově, pro něj zvedlo ruku 206 delegátů z 238 přítomných. Babiš neměl vyzyvatele. Prvním místopředsedou podle očekávání zůstane Jaroslav Faltýnek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na 5. volebním sněmu hnutí ANO.

Článek

Hlasování se zdrželo 19 delegátů, proti Babišovi jich hlasovalo 13. Celkem tak pro Babiše zvedlo ruku 86,5 procenta delegátů. Neopakovala se tak situace z roku 2015, kdy Babiš získal 100 procent. Babiš jako obvykle v neděli neměl protivníka.

„Proč nemám vyzyvatele? Hnutí mě asi ještě potřebuje,“ řekl v kandidátském proslovu Babiš.

Zdůraznil, že ani ostatní předsedové stran nemívají vyzyvatele, jmenoval například lídra ODS Petra Fialu, předsedu Pirátů Ivana Bartoše či šéfa SPD Tomia Okamuru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš na 5. volebním sněmu hnutí ANO.

Slibuji, že se nezměním

Babiš v projevu také řekl, že ANO je skvělý projekt. „Mohu vám slíbit, když mě zvolíte, že se nezměním. Ale vnímám a chci se učit z chyb. Je dobře, že mám kolem sebe lidi, kteří mají na plno věcí jiné názory. Občas se pohádáme, křičíme na sebe, ale myslím, že je to dobře,“ prohlásil.

Hnutí si následně zolilo prvního místopředsedu, tím zůstal dosavadní druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek. Ten dostal 190 hlasů od 237 přítomných delegátů. Proti Faltýnkovi zvedlo ruku 21 delegátů, 26 se jich zdrželo.

Po jedné nominaci na statutárního předsedu měli také Jaroslava Pokorná Jermanová a Petr Vokřál, oba se v neděli kandidatury vzdali.

Faltýnek: S Babišem nejsme na kordy

Faltýnek v proslovu ocenil, že hnutí táhne za jeden provaz. „To, že se dokážeme domluvit, ocení naši voliči víc, než nové tváře nebo mladistvý pirátský styl,” konstatoval Faltýnek.

Zmínil i spekulace o tom, že se v poslední době rozhádali s Babišem. „Každý si na stránkách mohl přečíst, že jsme se šéfem na kordy. Ale jaká je pravda?” tázal se Faltýnek.

Podle něj spekulace vypouštěli političtí soupeři ANO, kteří se snažili hnutí rozložit zevnitř. „Mysleli si, že se rozhádáme. Ale ani já, ani pan předseda, jsme tyto novinářské nesmysly nekomentovali. Jednoduše nebylo co komentovat,” řekl.

Hnutí si zvolilo také čtyři místopředsedy. Ministr životního prostředí Richard Brabec získal 213 hlasů, bývalý primátor Brna Petr Vokřál dostal 195 hlasů.

Pro předsedu Sněmovny Radka Vondráčka zvedlo ruku 186 delegátů a pro středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou 140 delegátů. O křeslo místopředsedy usiloval i ostravský primátor Tomáš Macura, který jako jeden z mála vystoupil s kritickým projevem. Od delegátů dostal 115 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám