Hlavní obsah

Komunisté získali rozhodující hlas ve vládě, tvrdí kardinál Duka

Právo, dan
Praha

Katoličtí biskupové ve čtvrtek jednali v Praze a mj. se domlouvali, jak budou postupovat proti zdanění restitučních náhrad. Kardinál Dominik Duka řekl, že se chce setkat co nejdříve s premiérem Andrejem Babišem a některými ministry. O společném postupu a podání ústavní stížnosti se už začali domlouvat jak s protestanskými církvemi, tak s Federací židovských obcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

Duka považuje zdanění za porušení slušného chování, smlouvy, zákona. „Protože odškodnění se nedaní,“ řekl Duka.

Dodal, že hlasování ve Sněmovně vypadalo jako „commedia nera neboli černá komedie v režii komunistické strany“. Komunisté podle něj pouze netolerují vládu, jak to tvrdí vládní politici. „Komunistická strana je tichý společník, který má rozhodující hlas,“ řekl Duka.

Dodal, že jako bývalý politický vězeň je návratem komunistů k moci překvapen a čeká, že se mu kvůli tomu budou zdát „hrůzostrašné sny“. „Nežádali jsme pomstu, nikoho jsme nehnali k odpovědnosti a teď vidíme takový způsob jednání a usměvavé tváře komunistických poslanců,“ dodal kardinál.

Jakou formu obrany zvolí, bude podle Duky jasné, až o zákonu rozhodne Senát, který by měl hlasovat po 27. únoru. Očekává se, že senátoři novelu odmítnou a Sněmovna jejich veto odhlasuje. Zdanění náhrad, které by z roční dvoumiliardové náhrady ukouslo církvím asi 380 milionů korun, prosadili komunisté s pomocí SPD a vládních stran ANOČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám