Hlavní obsah

Zeman podepsal novelu služebního zákona, vláda bude moci odvolat tajemníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal novelu zákona o státní službě a novelu měnící volební zákony. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. První novela umožní vládě odvolávat státní tajemníky na ministerstvech, druhá stanovuje povinné školení pro členy volebních komisí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Novelizaci služebního zákona prosadila vládní koalice za podpory komunistů a SPD i přes odpor senátorů, kteří se obávají opětovné politizace státní správy, jemuž má zákon původně bránit. [celá zpráva]

Volební novela do budoucna stanoví, že volební lístky pro krajské volby a volby do Sněmovny budou vytištěny jen jednostranně. Oboustranné zůstanou pouze volební lístky pro komunální volby.

Pokud se v jednom termínu bude konat více voleb, budou volební lístky barevně odlišeny. Normu přijali minulý týden poslanci, kteří se ztotožnil s verzí, kterou jim vrátil Senát. Norma má omezit chyby při sčítání hlasů.

Ve středu prezident podepsal zrušení karenční doby a zjednodušení osobního bankrotu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám