Hlavní obsah

Ve Sněmovně se objevily spalničky. Hygienici nechali zavřít restaurace

– Praha

Ve Sněmovně se vyskytly spalničky. Pro personál se kvůli tomu částečně musely zavřít sněmovní restaurace, najíst se mohou jen poslanci a nikdo další. Státní zdravotní ústav zaměstnancům a poslancům doporučil, aby si nechali zkontrolovat hodnoty protilátek v krvi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pozměňovací návrh schválil rozpočtový výbor a dá se předpokládat, že projde i celou Sněmovnou.

Článek

„Z důvodu výskytu onemocnění spalničkami u obsluhujícího personálu závodní jídelny je Restaurace Sněmovní 4 s okamžitou platností uzavřena, závodní stravování je do odvolání zrušeno i v restauraci Sněmovní 1,“ uvedl ředitel tiskového odboru Roman Žamboch. Novinkám řekl, že zatím nelze říci, jak dlouho bude nařízení platit.

Hygienici také radí poslancům a zaměstnancům Sněmovny, aby si nechali zkontrolovat hodnoty protilátek v krvi, pokud pociťují příznaky onemocnění.

Proočkovanost klesá

Spalničky jsou infekční onemocnění, které se snadno šíří vzdušnou cestou kapénkami od nakažených osob, vzácně i vzduchem nebo bezprostředně kontaminovanými předměty.

Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví bylo loni v Česku 207 nemocných spalničkami, což je druhý nejvyšší počet od roku 2008. Je to o 60 nemocných víc než v předchozím roce. Více bylo jen v roce 2014, kdy lékaři zaznamenali 221 případů.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Život mohou ohrožovat komplikace s nemocí spojené, které se vyskytují až u třetiny případů. Jedinou prevencí je podle hygieniků očkování. Proočkovanost populace ale podle nich klesá, což považují za jeden z důvodů rostoucího počtu případů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám