Hlavní obsah

Vládní čtvrť dává smysl, z paláců mohou být galerie, podpořil Babiše ministr kultury Staněk

– Praha
Novinky, zpe

Vládní čtvrť na okraji Prahy by byla podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) smysluplná. Nápad premiéra Andreje Babiše (ANO) podpořil Staněk v pondělí při příchodu na jednání vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

„Ten plán pana premiéra vytvořit úřednickou čtvrť není úplně nesmyslný. Myslím, že by to mělo smysl,“ uvedl šéf kultury při příchodu do Strakovy akademie.

Babiš chce vytvořit vládní čtvrť v Letňanech a přesunout tam některá ministerstva, která nyní sídlí v palácích v centru Prahy.

„Co se týče paláců, ve kterých sídlí ministerské budovy, například ministerstvo pro místní rozvoj nebo ministerstvo kultury, tak pokud by se ty paláce zpřístupnily v podobě galerií a muzeí, to by bylo pro veřejnost jen přínosné, nebylo by to otevřeno jen jednou za rok,“ poznamenal Staněk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj sídlí na Staroměstském náměstí v budově někdejší Pražské městské pojišťovny. Resort kultury má hlavní sídlo na Malé straně v Nostickém paláci.

Vládní čtvrť by stála zhruba 10 miliard korun a pracovalo by v ní asi 10 tisíc úředníků. Pozemky, na nichž ji chce Babiš postavit, patří hlavnímu městu, Praha s nimi má ale jiné úmysly. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se nechal slyšet, že by tam mohla vzniknout nová moderní nemocnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Budova ministerstva kultury.

Výběr článků

Načítám