Hlavní obsah

Lékárny si po výpadku léku na srdce dělají zásoby

Právo, Jan Martinek

Lék na srdeční potíže Digoxin, který od poloviny prosince v lékárnách kvůli výpadku chyběl, je už opět dostupný. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová řekla, že některé lékárny pro jistotu pořizují od distributorů třikrát až čtyřikrát více léku pro případ dalšího výpadku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Digoxin

Článek

„Digoxinu je dostatek. Ověřovala jsem to u distributorů a potvrzuji, že lékárny se extrémně zásobují, berou si troj- až čtyřnásobek měsíční spotřeby,“ řekla médiím Storová po čtvrteční namátkové kontrole v lékárně na pražském Těšnově, kam dorazila společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). Lékárny mají podle ní v současné době zhruba 98 tisíc balení digoxinu, přičemž měsíční spotřeba je kolem čtyřiceti tisíc.

Ministr Vojtěch při kontrole uvedl, že podobným výpadkům by se dalo v budoucnu předejít změnou zákona.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová (vpravo) kontrolovali v jedné z pražských lékáren dostupnost digoxinu.

„Do budoucna chceme změnit legislativu, aby se výrobci léků museli na podobnou situaci připravit a předzásobit,“ uvedl Vojtěch. Prosincový výpadek digoxinu ministerstvo řešilo v první fázi tak, že nechalo na český trh dovézt cizojazyčnou šarži léku ze Slovenska. Možností k řešení náhlé nedostupnosti léku je podle něj víc.

„Můžeme například vypsat specifický léčivý program nebo zakázat reexport,“ řekl. Zopakoval, že ministerstvo po slovenském vzoru chystá emergentní systém, podle kterého by výrobce léku musel v případě výpadku zajistit dostupnost maximálně do dvou pracovních dnů.

Stát má v zásobě některé protijedy

Digoxin ale z trhu zmizel z procesních důvodů: dodavatel výrobci včas nedodal léčivou látku. „To je věc, která se dá dopředu jen těžko ovlivnit,“ připustil ministr. Ředitelka SÚKL Storová řekla, že stát by si dělal zásoby tzv. nenahraditelných léků jen velmi obtížně.

„Nenahraditelných léků je výrazně víc a je zde mnoho úhlů pohledu, některé léky jsou nenahraditelné jen pro některé pacienty a jiné léky zase pro jiné. Stanovit pevný seznam by bylo těžké,“ uvedla Storová s tím, že stát má v zásobě některé protijedy důležité pro záchranu lidského života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám