Hlavní obsah

Vietnamští prodejci musí stánky z Holešovické tržnice odstranit do konce února

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Stánkaři v Holešovické tržnici dostali na odstranění svých stánků nový termín do konce února. Novinkám to potvrdil pražský náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Trhovci měli původně prostor opustit do konce ledna.

Holešovická tržniceVideo: Novinky

 
Článek

Vietnamští prodejci, kteří provozují většinu venkovních stánků, jichž se záměr týká, volali po schůzce s vedením města.

„Na schůzce jsme si vyjasnili pozice, potvrdili jsme jim, že potřebujeme čas na jednání, a prodloužili jsme lhůtu do konce února,” uvedl minulý týden po schůzce se zástupci vietnamských trhovců náměstek pro finance Pavel Vyhnánek.

Vyhnánek již dříve Novinkám řekl, že Praha chce z Holešovické tržnice venkovní stánky odstranit do konce jara a přesunout je do haly. Nájemců v halách, jako jsou například společnosti Alza, Mountfield nebo Holešovické trhy, se přesun netýká.

„Pro trhovce to znamená, že nám do příštího týdne musí dát přehled těch, kteří by měli zájem pokračovat formou prodeje v hale 13,” doplnil Vyhnánek.

Foto: Mapy.cz

Hala č. 13 v Pražské tržnici

Řešením by podle něj mohl být i prodej jen ve vybraných dnech ve stáncích, které se ráno rozloží a večer zase složí.

Praha stánkařům dopis o ukončení nájemních smluv poslala před Vánoci. Původně měli prodejci prostor opustit do konce ledna. V dopise, který mají Novinky k dispozici, se píše, že pokud včas nedojde k předání plochy správcovské firmě, bude stánek na náklady trhovců demontován. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Holešovická tržnice - dokument

Problém pro město představují různé formy smluvních vztahů, na základě nichž prodejci v tržnici jsou. Řada z nich se brání, že nemá s Prahou nájemní smlouvy, a tak není možné, aby město jejich stánek odstraňovalo.

Současný správce tržnice, kterým je od roku 2013 firma Solid, zajišťuje vztahy jen s některými trhovci. Tato firma má s městem uzavřenou tzv. mandátní smlouvu, je správcem objektu a řeší výběr nájemného od těch stánkařů, kteří mají s městem nájemní smlouvu. Těch by mělo být podle ředitele Odboru správy majetku Jana Raka 29.

Zhruba 20 stánkařů má ale uzavřenou nájemní smlouvu s firmou Delta Center, a právě ti se brání, že Praha nemůže jejich stánky odstranit. Firma před sedmi lety dostala od magistrátu výpověď, ale od té doby se s městem soudí. Smlouva jí umožňovala hospodařit v tržnici až do roku 2045. I s těmito stánkaři se náměstek plánuje sejít.

Vyhnánek: Smlouvy jsou neplatné

Zástupci města jsou nicméně přesvědčeni, že i u těchto případů mohou postupovat podle svého plánu. „Město tu smlouvu nevnímá za platnou a máme takové právní stanovisko, které nám nebrání v postupu, jaký jsme zvolili, a ke všem budeme přistupovat stejně,” uvedl Vyhnánek.

Radní upozornil kromě toho ještě na třetí formu, jakou stánkaři v Holešovické tržnici využívají. Mají s městem uzavřenou tzv. dohodu o faktickém užívání a nájemní smlouvu nemají žádnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám