Hlavní obsah

Opuštění kontrolního výboru H-Systemu finančním úřadem se bude prověřovat

Právo, Matěj Říha

Středočeský finanční úřad čeká příští týden neobvyklá návštěva. Kontroloři z ministerstva financí budou již podruhé pátrat po důvodech, které úřad vedly k tomu, že loni po dvaceti letech opustil své místo ve věřitelském výboru zkrachovalé společnosti H-System.

Foto: Milan Malíček, Právo

Finanční úřad odstoupil z věřitelského výboru týden po rozhodnutí NS o vystěhování rodin z domů v Horoměřicích

Článek

Finanční úřad se nečekaně vzdal křesla ve věřitelském výboru loni v srpnu. Stát tak ztratil jeden z hlasů v důležitém orgánu, který řídí aktivity při prodeji majetku nebo při rozdělování peněz mezi poškozené.

Premiér Andrej Babiš tehdy postup úřadu označil za nepochopitelný, chybu nebo divné rozhodnutí. A požádal ministryni Alenu Schillerovou (oba ANO), aby případ nechala prošetřit. To se také stalo. Úředníci při kontrole přišli na to, že se finanční úřad vzdal členství ve věřitelském výboru na základě písemného pokynu ředitele středočeského úřadu, kterým byl Josef Kuklík.

„Kontrolní skupina došla k závěru, že odstoupení člena věřitelského výboru nemohlo negativně narušit či ovlivnit průběh konkurzního řízení,“ sdělil ve čtvrtek Právu Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.

Jenže Schillerová po této kontrole nařídila další. Ta se má zabývat tím, jaké důvody středočeský finanční úřad k vydání takového pokynu vedly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Kontrola oficiálně začala na konci listopadu, kdy o tom ministerstvo informovalo finanční úřad v dopise. Úkony přímo na místě však budou úředníci z ministerstva dělat v pondělí.

„Kontrolní skupina poté do třiceti dnů zpracuje protokol o výsledku cílené dohlídky,“ doplnil Vintrlík.

Tím ale kontrola neskončí. Úřad následně bude mít další lhůtu, během které případně bude moct podat námitky proti zjištěním kontrolorů. Zda úřad udělal nějakou chybu, nebo nikoliv, bude známo nejdříve v druhé polovině února.

Finanční úřad chybu odmítá

Finanční úřad již nyní jakékoli pochybení odmítá. Je přesvědčen o tom, že opuštění místa ve výboru nepoškodilo věřitelská práva státu a nebude mít negativní dopad ani na poškozené klienty H-Systemu, který jim v současnosti dluží přes 1,8 miliardy korun.

„Správce daně vždy a ve všech případech musí posoudit, jestli setrvání ve věřitelském výboru plní svůj účel v rámci souběhu konkurzního a daňového řízení. To, že se v některých případech vzdá členství ve věřitelském výboru, není ojedinělým postupem a nevybočuje z běžné správní praxe,“ napsala Právu mluvčí úřadu Jiřina Plášilová.

Finanční úřad odstoupil z věřitelského výboru pouhý týden po červencovém rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nařídil zhruba šedesáti rodinám vystěhování z domů v Horoměřicích u Prahy. Jde o obyvatele nemovitostí, které si sami po krachu H-Systemu dostavěli a založili bytové družstvo Svatopluk. Proti verdiktu podali ústavní stížnost, na jejíž vyřešení se nyní čeká.

Tyto pozemky jsou přitom posledním velkým majetkem, který po H-Systemu zbyl, je možné ho zpeněžit a výdělek následně rozdělit mezi poškozené. Konkurzní správce Josef Monsport lidem z Horoměřic slíbil, že do soudního vyřešení případu nebude nikoho vystěhovávat.

Stát ještě v pětičlenném věřitelském výboru zastupuje Česká správa sociálního zabezpečení. Další místa drží firma Gomanold, která je největším věřitelem a po H-Systemu požaduje přes jednu miliardu korun. Ve výboru je i zástupce firmy Sweco Hydroprojekt a dva poškození klienti Jitka Drunecká a Tomáš Rozsypal. Ten je přitom ve výboru nováčkem, když loni nahradil finanční úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám