Hlavní obsah

Levnější ohňostroj je jen populistické plácání, ať řeší dopravu, vyzývá Hřiba opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Návrh primátora Zdeňka Hřiba (piráti) na šetrnější a levnější novoroční ohňostroj je podle opozice jen populistické plácání. Hřib by se podle nich měl hned od začátku roku zabývat především tématy dopravy a bydlení. Za marginální téma považuje ohňostroj i část členů rady, především z TOP 09. „Jsme dobří, stíháme toho víc,” vzkazuje Hřib kritikům.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib

Článek

O nápadu na levnější ohňostroj informoval primátor Zdeněk Hřib začátkem roku v rozhovoru pro server iROZHLAS. Následně na svém Facebooku uvedl, že by si příští rok přál šetrnější variantu s ohledem na rozpočet i životní prostředí.

Pražská opozice z řad ANO a ODS ho kritizuje především proto, že by se podle nich měl zabývat daleko důležitějšími věcmi, jako je doprava nebo bydlení.

Stuchlík: Hřibovo populistické plácání

„Návrh na šetrnější ohňostroj je určitě bohulibá činnost, jedná se ovšem jen o populistický krok a zakrývací manévr pro mnohem palčivější témata vládnoucí koalice,“ komentovala primátorův návrh pražská opoziční zastupitelka a místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Prahu skutečně trápí především špatná doprava nebo nedostatek nových bytů. Obávám se, že si Pražané bohužel budou muset zvyknout, že v tomto volebním období se žádné z těchto klíčových témat nezmění,“ dodala.

Kritikou nešetří ani druhý opoziční klub ANO. „Primátor Hřib by měl svůj čas věnovat řešení velkých problémů Prahy, a ne populistickému plácání o levnějším ohňostroji. Třeba ať přehodnotí zrušení již naplánované Radlické radiály, ta Pražanům pomůže víc než levnější novoroční ohňostroj,“ napsal Novinkám neúspěšný kandidát na primátora a současný zastupitel Petr Stuchlík.

„Dobrý manažer se zabývá i detaily, ovšem nevěnuje se jen oněm detailům, jakkoliv jsou třeba mediálně vděčné,” doplnil jeho stranický kolega a předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

Hřib: Stíháme toho víc najednou

Hřib však kritiku odmítá. „Samozřejmě řešíme paralelně a prioritně dopravu a bydlení, ale kromě toho jsme tak dobří, že stíháme řešit mimo jiné i zábavu pro naše Pražany,“ řekl Novinkám Hřib.

„Umíme dokonce paralelně připravovat projektovou dokumentaci pro městský okruh a zároveň připravovat oslavy třiceti let roku 1989, což budeme dělat letos,“ pochválil si naplánovanou práci pražský primátor a dodal, že si ji dělí podle jednotlivých gescí.

Za marginalitu považují řešení novoročního ohňostroje i členové vládnoucí koalice.

„Z mého pohledu je v tuto chvíli klíčové řešit plán investic, zejména v oblasti dopravní infrastruktury a technické infrastruktury města. Ohňostroj považuji za drobné téma v období počátku roku,“ reagoval radní pro majetek Jan Chabr z TOP 09.

Stejně tak reagoval předseda strany a současně předseda zastupitelského klubu Jiří Pospíšil. „Opravdu to pro mě není důležité téma. Dokážu si představit jiné varianty než ohňostroj. Jsem ochráncem zvířat a dokážu bez něj žít. Byl bych strašně nerad, aby tu byl mediální signál, že Praha řeší ohňostroj ve chvíli, kdy se nám rozpadají mosty,“ řekl Novinkám Pospíšil.

Světelná show místo ohňostroje

Téma se i přesto probíralo na čtvrtečním jednání rady. Členové se podle radní Hany Marvanové shodli, že příští silvestrovská oslava už nebude provázena tak hlasitým ohňostrojem. „Myslím, že si obyvatelé Prahy včetně zvířat zaslouží klidnější oslavy konce roku,“ uvedla Marvanová na Twitteru.

Hřib dodal, že Praha nyní bude hledat různá možná řešení, co by mohlo ohňostroj nahradit. Ve hře je i světelná show, na kterou jsou Pražané zvyklí například z tzv. Signal Festivalu.

Předseda zastupitelského klubu Praha Sobě Jan Čižinský pro Novinky doplnil, že ohňostroj opravdu nebyl na čtvrtečním jednání tím nejdůležitějším tématem. „V koalici prioritně řešíme dopravu, bydlení, sociální věci, zdravotnictví i kulturu,“ konstatoval současně starosta Prahy 7 a poslanec Čižinský.

Anketa

Co by se vám v Praze na Nový rok líbilo víc?
Tradiční ohňostroj
55,2 %
Světelná show
44,8 %
Celkem hlasovalo 1316 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám