Hlavní obsah

Horníka v kritickém stavu čekají operace

Právo, hon
Aktualizováno

Dva horníci, kteří se před týdnem zranili při rozsáhlém výbuchu na Dole ČSM ve Stonavě, nadále zůstávají v péči lékařů Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie ostravské fakultní nemocnice.

Stav zraněných horníků z dolu ČSMVideo: Fakultní nemocnice Ostrava

 
Článek

Jeden z nich je stále v kritickém stavu. „Po počáteční fázi léčby jsme se nyní dostali do fáze drobných úkonů hlavně v rámci intenzivní péče, která se dotýká monitorování celkového stavu,“ uvedl primář kliniky Ladislav Petráš. Pacienta podle něj velmi brzy čekají další operace. Muž má hluboké popáleniny na polovině těla a je v umělém spánku.

„Postupně začneme odstraňovat nekrotické úseky kůže a budeme zahajovat transplantace,“ řekl s tím, že na terapii spolupracují i traumatologové, ale také neurologové nebo oční specialisté. „Dá se říct, že celá nemocnice je organicky zapojena do léčby tohoto pacienta,“ řekl primář.

Druhému horníkovi se daří lépe, i když podle primáře nemá pouze popáleniny, ale také další zranění skeletu. „Snažíme se ho stabilizovat tak, abychom ho co nejdříve dostali k rodině. Je při vědomí a poměrně živě komunikuje s personálem i se svou rodinou, což má velký vliv na jeho psychický stav,“ dodal Petráš.

Při tragickém výbuchu metanu v Dole ČSM minulý týden zahynulo 13 horníků, z toho bylo 12 Poláků a jeden Čech. Těžba byla obnovena ve čtvrtek, ale část dolu zůstává po výbuchu uzavřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám