Hlavní obsah

Běžní uživatelé Huawei a ZTE se bát nemusí, za varováním však NÚKIB stojí

Novinky, jas

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) upřesnil své varování, které v pondělí vydal v souvislosti s využíváním softwaru a hardwaru společností Huawei a ZTE, které v pátek probírala i Bezpečnostní rada státu (BRS). Úřad zdůraznil, že varování není primárně zaměřeno na běžné uživatele, ale na subjekty spravující klíčovou infrastrukturu státu. Společnost Huawei se proti označování svých výrobků za bezpečnostní hrozbu opakovaně ohradila.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„U lidí, kteří používají mobilní telefon nebo router zmíněných firem k běžnému použití, lze předpokládat obvyklé riziko spojené s používáním jakýchkoli mobilních či síťových zařízení,” uvedl NÚKIB.

Úřad však nadále trvá na tom, že varování, které na základě zákona o kybernetické bezpečnosti vydal, je relevantní. [celá zpráva]

„Varování neznamená bezpodmínečný zákaz používání daných technologií. Samotné označení určitých technických a programových prostředků za hrozbu v tomto varování znamená, že je nutné tuto hrozbu brát vážně a rozhodnout o míře rizika, které z používání zmíněných technologií a programových prostředků pro konkrétní prostředí konkrétního subjektu plyne,” popsal úřad, který dotčeným státním institucím slíbil, že v lednu vydá metodický pokyn, jak by měly postupovat.

Telefony těchto značek přestanou používat některá ministerstva a premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že zařízení této značky se na jeho pokyn zbavil i Úřad vlády. [celá zpráva]

A samozřejmě naše vláda vnímá různá rizika, ale je skutečně potřeba to nějakým způsobem celkem domyslet.
premiér Andrej Babiš

Babiš v pátek po jednání BRS uvedl, že původní varování úřadu považuje za nedomyšlené. „Dneska operátoři i používají sítě Huawei, takže na ty mobily to nemá žádný vliv. Takže v tomhle směru nás NÚKIB vlastně korigoval, že se jedná o komunikační systémy, o systémy bezpečnostní. A samozřejmě naše vláda vnímá různá rizika, ale je skutečně potřeba to nějakým způsobem celkem domyslet,” citovala ČTK v pátek premiéra, podle něhož firma Huawei požádala vládu o audit.

Již ve čtvrtek společnost avizovala, že se chce bránit proti poškození pověsti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám