Hlavní obsah

Přichází mrazivý týden. Od čtvrtka už bude jen pod nulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v České republice bude v nadcházejícím týdnu ovlivňovat studené severní až severozápadní proudění. Na horách bude intenzivně sněžit a teploty půjdou citelně dolů. V závěru týdne přijdou ledové dny, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 10.12.2018Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělní ráno ještě bylo relativně teplé, teploměry ukazovaly 5 až 1 stupeň nad nulou. „Odpoledne už to moc stoupat nebude, pouze na 2 až 6 stupňů Celsia,“ upozornila Honsová. Pocitovou teplotu bude podle ní snižovat čerstvý vítr, který bude mít v nárazech rychlost 55 km/h, na horách až 90 km/h. Na horách se proto budou tvořit sněhové jazyky. Přes den proměnlivá oblačnost, přechodně může být i polojasno. Na většině území se ale očekává mokré sněžení, v nížinách srážky dešťové.

V úterý ráno teploty klesnou na 2 až –2 stupně, takže místy musíme počítat s náledím. Oblačnost bude proměnlivá, ale převážně velká, bude zataženo až oblačno, na většině území se sněžením. V polohách pod 400 metrů budou srážky smíšené. Trvale sněžit bude na horách, například Krkonoše mají dostat až 20 cm nového sněhu. Odpolední teploty vystoupí na 0 až 4 stupně, ale vítr srazí pocitovou teplotu na –6 stupňů Celsia.

Ve středu bude oblačno až zataženo. Sněžit by mělo hlavně dopoledne, během dne bude srážek ubývat. „Nad Prahu, Středočeský kraj a Polabí dávají modely pořád srážky smíšené,“ podotkla Honsová. Ráno teploty klesnou na 0 až –4 stupně, odpoledne se budou pohybovat mezi –1 a 3 stupni Celsia.

Ve čtvrtek bude oblačno, přechodně i polojasno, ojediněle se sněhovými přeháňkami. Ráno bude hodně mrazivé, teploty klesnou na –2 až –6, v polohách od 500 m, kde bude ležet sněhová přikrývka, až na –8, na horách pak na –15. Odpoledne pak teploty vystoupí maximálně na –3 až 1 stupeň Celsia.

V pátek bude oblačno, opět se sněhovými přeháňkami v horských oblastech, v nížinách budou jen ojedinělé. Ráno se budou teploty držet mezi –2 a –6, na sněhu klesnou až k –10, na horách k –15 stupňům. Odpoledne zůstanou teploty mezi –4 až 0 stupni Celsia.

Sobota přinese opět oblačno až zataženo, na horách se vyskytnou sněhové přeháňky, ráno teploty klesnou na –3 až –7 stupňů, na sněhu na –10, na horách na –15. Odpoledne opět nepřestane mrznout, teploty se budou pohybovat mezi –4 a 0 stupni Celsia.

V neděli přijde frontální systém, teplá fronta ve vyšších vrstvách atmosféry přinese velkou oblačnost a srážky, ale i oteplování. Ráno bude ještě mrazivé s hodnotami mezi –5 a –1 stupněm, ale během dne teploty v maximech už vystoupí na 0 až 4 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám