Hlavní obsah

V Praze 6 rozšířili parkovací zóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí se systém parkovacích zón v Praze 6 rozšířil i na některé ulice na Břevnově, Hanspaulce, Ořechovce, Petynce, Podbabě, Veleslavíně a ulice Na Větrníku. Parkování je v ulicích vyhrazeno zejména pro rezidenty. Do budoucna chce radnice zavést parkovací zóny v celé městské části.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zóny v Praze 6 začaly platit v roce 2016. V městské části nebyly zavedeny plošně, ale pouze na frekventovaných místech, například na Hradčanech, v Dejvicích a ve Střešovicích. Důvodem, proč budou zóny na dalších místech, je ochrana rezidentů, jejichž parkovací místa často zabírají mimopražští řidiči.

Radnice bude dále usilovat o rozšíření zón na celou Prahu 6. K tomu přijalo usnesení zastupitelstvo městské části na jaře letošního roku. Za problematické místo tehdy zastupitelé označili například sídliště Na Dědině, kde ulice mezi panelovými domy využívají k parkování lidé dojíždějící do Prahy za prací.

Od 3. prosince platí parkovací zóny nově na severozápadě Prahy 8. Území je vymezeno ulicemi Horňátecká, Třeboradická, Na Šutce, Písečná a Čimická. Důvodem jsou problémy s parkováním v této oblasti. Ani v Praze 8 nejsou zóny zavedeny plošně, ale pouze v některých částech, a to například v Karlíně nebo Libni.

První regulace parkování začala v 80. letech 20. století v Praze 1. Modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Samy si je provozují radnice Prahy 13, 16 a 22. V Praze 13 a 16 se parkovné neplatí. Před zhruba dvěma roky byly zavedeny na Praze 5, 6 a 8 a letos v červenci se rozšířily na Prahu 4. V minulosti o nich uvažovala Praha 9, kde zatím zavedeny nebyly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám