Hlavní obsah

Babišův právník se vzdal obhajoby syna

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obviněného premiéra Andreje Babiše (ANO, 64) a jeho syna Andreje (35) už v kauze Čapí hnízdo nezastupuje stejný právník. Brněnský advokát Michael Bartončík se podle zjištění Práva v minulých dnech vzdal obhajoby premiérova syna, a to kvůli možnému střetu zájmů.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší loni na podzim na Krymu

Článek

Ten v posledních týdnech řešili někteří odborníci, ale i veřejnost, protože Bartončík v případu údajného padesátimiliónového dotačního podvodu zároveň zastupuje jak premiéra Babiše, tak jeho manželku, dceru Adrianu a donedávna i syna.

V okamžiku, kdy ale v listopadu Babiš mladší přišel opakovaně s prohlášeními, že byl nedobrovolně otcovým zaměstnancem a manželem své psychiatričky Dity Protopopové odvezen na Krym, se mohl Bartončík dostat do kolize jako právník dvou aktérů případu.

Redakci sice následně sdělil, že v kauze zavlečení Babiše mladšího do zahraničí ho nezastupuje, a tudíž není ve střetu zájmů, nakonec se před několika dny vzdal jeho obhajoby i v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obhájce Michael Bartončík

„Dotazoval jsem se dozorového státního zástupce i vyšetřovatele, zda vnímají mé zastupování obou Babišů jako možný střet zájmů, a bylo mi sděleno, že v tuto chvíli nikoli, ovšem v budoucnu to prý vyloučit nelze. Proto jsem z procesní opatrnosti ukončil zastupování Andreje Babiše mladšího,“ řekl Právu Bartončík.

Doplnil, že aby přestala jeho plná moc pro obhajobu premiérova syna platit, musely se na ni domluvit obě strany. A to se prý stalo, když potřebný písemný souhlas Babiše mladšího s dohodou o konci obhajoby zprostředkovala a zajistila jeho matka, která s ním ve Švýcarsku žije.

Sám Bartončík prý nebyl s premiérovým synem už minimálně dva měsíce v přímém kontaktu, proto požádal o spolupráci ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám