Hlavní obsah

V krvi pacienta z Frýdlantu byla stejná bakterie jako v kontaminovaném anestetiku, u ostatních ji nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve vzorku krve jednoho z pacientů se sepsí z frýdlantské nemocnice byla obsažena stejná bakterie, která byla nalezena v lahvičce s anestetikem. Potvrdil to primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Soukromá nemocnice ve Frýdlantu na Liberecku

Článek

„Ve zbylých vzorcích krve dalších pacientů se tuto bakterii nepodařilo vykultivovat, to ale neznamená, že tam být nemohla," řekl Morman televizi Prima.

O kontaminaci anestetika Propofol v úterý informoval náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. [celá zpráva]

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) před riziky nesprávného užívání propofolu opakovaně varoval.

Jedna pacientka má poškozené ledviny

Příznaky otravy krve mělo devět z 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří minulý týden od pondělí do středy podstoupili operaci ve frýdlantské nemocnici. Šlo o různé operace, které prováděly týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Osm pacientů, kteří potřebovali intenzivní péči, bylo hospitalizováno na ARO a JIP v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou.

V péči ARO liberecké nemocnice zůstává už jen jedna pacientka, která má poškozené ledviny. Zůstává napojena na dýchací přístroj, dostává dialýzu. "Její stav je nedále velmi vážný," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Další pacientka už byla přeložena z ARO na jednotku intenzivní péče, v liberecké nemocnici zůstávají i zbylí pacienti. Jejich stav se podle primáře zlepšuje. Také pacientka z Jablonce už byla přeložena na normální pokoj ve spádové nemocnici v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám