Hlavní obsah

Anestetikum v nemocnici ve Frýdlantu bylo kontaminováno bakterií

Liberec
Aktualizováno

Vyšetřování otravy pacientů v nemocnici ve Frýdlantu ukázalo, že jedna lahvička s anestetikem propofolem byla kontaminována bakterií z rodu acinetobacter. České televizi to řekl náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula. Anestetikum bylo používáno při operacích.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zapečetěné dveře operačního traktu soukromé nemocnice ve Frýdlantu na Liberecku.

Článek

Bakterie podle Prymuly nezpůsobuje septické stavy často, ale je to pravděpodobné. „Na druhou stranu z toho neděláme žádné závěry, protože máme informace že i v jedné z hemokultur byla zachycena nějaká bakteriální kontaminace, ale ještě to není vyšetřeno. Dokud nebudeme vědět, že byla na obou stranách stejná bakterie, tak nemá cenu spekulovat, že to bylo skutečně vyvoláno touto bakterií,” řekl Prymula.

Bakterie byla v anestetiku propofol. Prymula uvedl, že by se nemělo podávat opakovaně, protože je to látka, kde se bakterie při kontaminaci rychle množí. Řekl, že lahvička byla zřejmě kontaminována při opakovaném použití.

Devět lidí ve vážném stavu

Devět pacientů frýdlantské nemocnice se nakazilo během operací. Byli převezeni v kritickém stavu do nemocnice v Liberci. Jejich stav je stabilizovaný.

Vyšetřování už v pondělí vyloučilo, že by příčinou byla kontaminace dezinfekčních přípravků nebo inhalačního anestetika.

Příznaky otravy mělo devět z 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří v minulém týdnu od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé nemocnici ve Frýdlantu. Šlo o různé operace – kolena, žlučníku či gynekologické. Operace dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám