Hlavní obsah

Vládě spadlo do klína dvacet miliard z rezerv, poslanci přehlasovali Senát

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Vláda ANO a ČSSD bude moct utratit 22 miliard korun z privatizačního fondu. Sněmovna ve středu ráno těsně přehlasovala veto Senátu, který s tím nesouhlasil a peníze chtěl nechat jako rezervu pro stát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Pro zrušení fondu hlasovalo 102 poslanců z řad ANOČSSD a KSČM. K přehlasování Senátu je potřeba většina všech poslanců, tedy 101. Proti byli všichni ostatní – ODSPirátiSPDlidovciTOP 09 i hnutí STAN. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Peníze byly doposud vázané na likvidaci ekologických škod nebo na důchody. Nově je vláda bude moct použít do rozpočtu bez stanovení konkrétního účelu.

Senát předlohu zamítl, vadilo mu, že stát nebude mít žádnou rezervu. Proti je i opozice. Argumentovala tím, že vláda peníze prošustruje.

To odmítla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Cílem je zvýšit transparentnost nakládání s veřejnými prostředky. Ambicí novely naopak není v žádném případě jakékoli rozpouštění prostředků, ani to není žádný nový zdroj příjmů ani žádná jiná z podobných fám,“ hájila ministryně.

Stanjura: Je to mimořádné nezodpovědné 

Pirát Mikuláš Ferjenčík varoval před tím, že ministerstva peníze spotřebují, a až přijde krize, nebude mít stát z čeho stavět dálnice nebo financovat důchodový účet.

„Považuji to za mimořádně nezodpovědné,“ komentoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Ve fondu bylo do začátku roku zhruba 22 miliard korun. Fond tvoří peníze z roku 2006 z bývalého Fondu národního majetku. Na účet tečou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám