Hlavní obsah

Petříčka ostřelují Zeman, premiér i komunisté

ČTK, kab, jim, tin
Praha

Křeslo ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je pořádně horké. Do ministra se pustil prezident Miloš Zeman, kterému se nelíbilo, že šéf diplomacie vyškrtl ambasádu v Budapešti a několik dalších ze seznamu nejvyšší politické důležitosti. Petříčka ostřelují i komunisté kvůli stanovisku ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou v Azovském moři. A Petříčka zkritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO), který podle svých slov ministrův postup nepochopil. Naopak se ho zastalo vedení soc. dem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Podle Petříčka šlo v případě ambasády v Budapešti jen o administrativní krok z finančních důvodů. Spor vypukl těsně před včerejší návštěvou maďarského premiéra Viktora Orbána v Praze.

„Politické grémium ČSSD konstatuje, že ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Tomáše Petříčka naplňuje dlouhodobou koncepci naší zahraniční politiky, hájí zájmy České republiky a udržuje naši zahraničněpolitickou orientaci,“ sdělil v pátek šéf ČSSD Jan Hamáček. [celá zpráva]

„Celé to pokládám za bouři ve sklenici vody. To, k čemu došlo, je technické opatření, které se týká odměňování diplomatů. Prostě některé ambasády měly stanoveny vyšší odměny než některé jiné. Teď dochází k redukci počtu těch ambasád, tak abychom mohli otevřít další. Na vztahu k Maďarsku, Turecku či Ukrajině se nic nemění,“ uvedl.

Zeman si ale vůči Petříčkovi nebral servítky. V televizi Barrandov ve čtvrtek řekl, že ministr seznam top ambasád upravil bez konzultace s prezidentem a premiérem. [celá zpráva]

Dodal, že jeho postup je „neprofesionální“, Petříček podle něj dělá „hrubé chyby“ a prý nezná význam Itálie v Evropské unii ani význam Maďarska ve visegrádské čtyřce.

Sdělil také, že si u něj Babiš stěžoval na negativní vliv europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministerstvo zahraničí. Toho Zeman odmítl jmenovat šéfem diplomacie kvůli jeho představám o imigrační politice a podle něj je Petříček loutkou v Pocheho rukou.

Petříček by rád se Zemanem o změně financování ambasád mluvil, pokud z jeho strany o to bude zájem. [celá zpráva]

„Jsem přesvědčen, že jsem dokázal, že mi nikdo šňůrky k rukám nepřivazuje, že se rozhoduji sám a v souladu s dlouhodobou politikou ČR, uzavřenými smlouvami i dohodami s našimi partnery,“ uvedl.

Petříček se včera s Orbánem ani s dalšími členy maďarské delegace nesetkal kvůli pracovní cestě do Polska. S Orbánem hovořil i premiér Andrej Babiš (ANO), který připustil, že ho změny v kategorizaci ambasád překvapily. Ale sdělil, že Maďarsko je dál nejbližším spojencem ČR ve V4.

KSČM vadí jeho postoj vůči Rusku

„I v programovém prohlášení vlády je jasně řečeno, že Maďarsko je náš strategický partner. O změně statusu nevím, ptal jsem se pana ministra na vládě a vysvětloval mi to finančními dopady. Moc jsem jeho vysvětlení nerozuměl,“ dodal Babiš.

Orbán řekl, že se nechce vměšovat do českých záležitostí. „Když jsem byl poprvé premiérem, musel jsem vést koaliční vládu složenou ze čtyř stran. Koaliční vládnutí je obtížné řemeslo,“ podotkl.

Do Petříčka se pustila i provládní KSČM, jíž se nelíbí postoj ministra k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři. Česká diplomacie je příliš podbízivá cizím zahraničním zájmům a zájem ČR ji příliš nezajímá, uvedlo v pátek v prohlášení širší vedení KSČM.

„Není v zájmu lidu Ukrajiny ani Ruské federace rozpoutat válečný konflikt. Odmítáme neustálou obhajobu, skrytou či otevřenou podporu fašismu na Ukrajině a přípravy na válku,“ napsali komunisté. Podle Petříčka je blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska hrubým porušením mezinárodního práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám