Hlavní obsah

Petříček odráží útok: Věc s ambasádami prezidentovi vysvětlím. Pokud bude chtít

Právo, Novinky, kab, ren
Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pátek Právu řekl, že je připraven vysvětlit prezidentu Miloši Zemanovi své rozhodnutí zrušit u ambasád čtyř zemí kategorii „nejvyšší politické důležitosti“. Zeman to kritizoval jako hrubou diplomatickou chybu, podle ministra je to ale jen interní organizační opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (vlevo) s prezidentem Milošem Zemanem po svém jmenování

Článek

„Panu prezidentovi jsem připraven záležitost osobně vysvětlit, pokud o to z jeho strany bude zájem,“ řekl Petříček Právu.

Zeman na Petříčka ostře zaútočil ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Barrandov. Opatření, které snižuje úroveň velvyslanectví Maďarska, Itálie, Ukrajiny a Turecka, prezident označil za hrubou chybu. Chystá se navrhnout, aby toto rozhodnutí bylo zrušeno, a maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který je v současnosti na návštěvě ČR, se za něj chce omluvit. [celá zpráva]

„Petříček je buď nezkušený nebo mu radí Poche (europoslanec Miroslav Poche pozn. red.), který v europarlamentu hlasoval proti Maďarsku. Obojí je samozřejmě špatně, my bychom prostě potřebovali profesionálního ministra zahraničí,“ řekl Zeman.

„Jsem přesvědčen, že jsem už prokázal, že svou funkci vykonávám samostatně a nikdo mi šňůrky k rukám nepřivazuje,“ reagoval na prezidentova slova pro Novinky Petříček.

Jen interní organizační krok, brání se ministerstvo

Odkázal zároveň na vyjádření ministerstva zahraničí, které snížení kategorie uvedených ambasád označilo za interní organizační krok, který nemá jakékoliv diplomatické dopady. Jeho cílem je především úspora finančních prostředků. „Je třeba zdůraznit, že země, ve kterých dotčená velvyslanectví ČR působí, nadále zůstávají pro ČR prioritní,“ uvedlo ministerstvo.

Podle Petříčkova úřadu označení „země s nejvyšší politickou důležitostí“ nepopisuje skutečné politické priority ČR. Jde jen o administrativně - technickou kategorii, která zjednodušeně řečeno v zemích mimo toto označení jen snižuje platové třídy vedoucích diplomatů našich zastupitelských úřadů - není to tedy žádný politický signál z hlediska bilaterálních vztahů nebo priorit české zahraniční politiky,“ uvádí ministerstvo.

Podle Černínského paláce jde o zavádějící terminologii, proto se v budoucnu chystá změnit název, případně celou kategorii ambasád tzv. „nejvyšší politické důležitosti“ zrušit.

„Výše uvedený zavádějící název vznikl v roce 2005 a zahrnoval nejprve 8, následně 10 a nakonec až 17 zemí, aniž by toto mělo zahraničně - politické implikace ve vztazích k těmto zemím. Zvažované organizační náležitosti a rozpočet jednotlivých zastupitelských úřadů s politickou kategorizací nesouvisí a jsou interní záležitostí MZV,“ uvádí ministerstvo.

Babiš vysvětlení nepochopil

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek po jednání s maďarským protějškem Viktorem Orbánem uvedl, že s Petříčkem o otázce pozice ambasády v Budapešti hovořil.

Ekonomické vysvětlení, které mu ministr poskytl, však podle svých slov „příliš nepochopil” a zdůraznil, že Maďarsko považuje za strategického partnera a spojence v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám